Skip to main content

Menjelajah Utara Perak




Kurang hajar tak iols? Kihkihkih ^_____^ Nak dekat setahun tidak menjengah blog, tiba-tiba terus kasi up satu entry menjelajah. Hape yang hengkau menjelajah sangat ni akak! Weekend cenggini taktau nak buat benda apa lagi selain daripada makan baring tidur. Jadi tak salahkan nak throwback throwback ni. Kisah ini awal tahun 2016, baru terpikir sekarang dah 2017. No, budak sekarang ejaannya 2k17. Baru hipstur ciked :P i'll make it short and fast! From Tanjong Malim - Pulau Pangkor - Teluk Intan - Tanjong Malim ;)


Nak dijadikan cerita, awal tahun 2016, aku semester 6. And i kept a promise to my mom tak balik kampung selepas semester 6. Alang-alang cuti pun beberapa hari tak capai seminggu. After that, iols berlatihan mengajar pulak dah. scary -_- Untuk melunas rindu, paksa juga my mom datang kemari sambil hentak kaki air mata berderai gugur ke permukaan bumi. ahaks! Dalam bulan April cenggitu juga my mom datang. Dengan kuasa anak manja, iols merengek mengajak mom pergi pantai. Teringin sangat nak mandi laut, nak berhiburan, kononnya melepas stres. Stres apa? -_-

Pergi ke Pangkor, kita bole pilih nak naik feri dari jeti yang mana satu. Kami pilih Jeti Lumut than Marina. Sebab mak tak pernah ada experience naik feri ke pulau. Kiranya ini experience pertama mak tau ^____^ Harga tiket feri tak ingat pulak. Orang belanja kannnnn! Naik feri Jeti - Pulau, sekejap je. Tak sempat nak lelapkan mata. Btw, kitoang tak ambil sebarang pakej pun. Just spend the whole day there, lepas tu naik feri last balik semula ke Lumut. Bersyukur juga sebab stay di rumah saudara dan merekalah yang menjadi tour guide :D

 Ceria je mak ni -_- Ni nak hantar sapa ni pergi berliburan :P


Cheeky smile. Caught my mom, slept dalam feri :P



Pink panther


And, we're heading to Teluk Nipah. They ask me bertubi-tubi, "Betul ke kakak nak mandi laut?" "Kakak yakin ke nak mandi laut panas-panas macam ni?" My god! I'm 24 already, i know la keputusan itu waras atau tidak. haha. 




Ask a permission from my mom, nak mandi laut sekali dengan island hoping. My mom kata bereh boh! eh? Haha. Mandi lah di laut sampai terkentut. And seriously, masa tengah-tengah berenang di laut tiba-tiba terasa pening. Mabuk laut terr. Ko hado? -_-"

sosok seorang ibu :)

Again. Cheeky smile. Asyik membuli mak haje.

On board :D


Bentuk batu menyerupai kaki manusia yang tengah berbaring.

Batu yang berbentuk kepala ikan paus.

Batu seperti kepala buaya.

Bentuk batu seperti penyu yang mendaratkan diri ke pantai :P



Jualan murah crocs

Pilih jangan tak pilih :P

Tiba-tiba nak bersnorkling. mereka menurut je perintah iols. Moh ler bersnorkling. Sekejap je pakai life jacket dengan menda alah snorkling. Rimas tau ngak! Terus iols campak jauh ke dasar lautan. berenang lah dengan bersuka cita ^_^


Anak beranak ^___^

Disebabkan ketidakselesaan, aku humban semua peralatan snorkling termasuk life jacket dengan crocs ke mana tah. Lepas tu menyesal sebab kaki habis calar balar, terluka, terkena air masin. yang pedih yang amat! Beach boy tu senyum je. Dari awal dia peratikan aje perangai aku. Biasa ler orang sarawak ni kalau nampak air, terjun tak hengat kiri kanan. Haha. Balik je dari island hoping, kitorang singgah, minum minum lu. Mak sempat karaoke di tepi pantai. heh! 

Almost sunset. Beautiful :D

Then kitorang pun bergerak balik. Sedih je nak balik ke tempat yang bakal menstreskan aku. Tanak balik!


Memandangkan muka aku macam langit dipenuhi awan kelabu, mak pun tanya apa lagi tempat menarik yang berdekatan. Dalam hati bagai nak berteriak! Jadi melencong lah kami ke Teluk Intan.


The Pisa of Perak.

Sekian percutian ringkas awal tahun 2016. It's my final year here. Tengah berperang dengan FYP. Wish me a very good of luck kawan-kawan. Gerak lu, pape rojer :*




Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…