Skip to main content

Selamat Kembali Ke Sekolah :)




Bila berada di sekolah rendah kemain angan nak dara cepat, boleh masuk sekolah menengah. hihi. Tengok akak abang di sekolah menengah boleh bercinta bagai. Dulu, masa di sekolah rendah aku selalu jadi posmen berbayar. Hantar surat cinta akak kepada abang. Sepucuk surat, 20sen. Mereka selit surat dalam buku teks, buku kerja, buku latihan, majalah atau buku lagu. Siap bubuh bedak kasi wangi wangi. Kadang-kadang aku jahat tau! Aku bole singah kejap beli eskrim sambil baca surat mereka, Kelako! Masa sekolah rendah hidung masih berhingus. Ada hati nak kapel dengan budak main bola. Damn! Pernah kapel dengan budak main bola. Kecik kecik dah gatal nak mampus. Hahahaha. Lawak gilo babi! Itu zaman sekolah rendah.

NOOB. Buahahahaha -_-"

Melangkah ke sekolah menengah, masih hanyut dibuai alam remaja. Sekolah menengah lah tempat yang penuh pancaroba. Malaikat dan sehtan berebut rebut nak menarik kita. Amboii! Espcially tingkatan 1. Beragam kawan ditemui. Kalau silap pilih kawan, siaplah nanti ada yang bertatih merokok, ponteng sekolah, melawan guru, tak buat kerja rumah sedangkan di sekolah rendah budak itu dulu baikkkkkk orangnya! Sikap negatif aku sangat dominan pada 2 tahun pertama di sekolah menengah. nasib baik mampu menjejakkan kaki ke form 6. Satu je sikap negatif yang aku tak boleh tinggalkan, MALAS! 

Tingkatan 5

Tingkatan 6 Rendah

Tingkatan 6 Rendah

Tingkatan 6 Atas

Upper 6. With Cikgu Palanitewan, Guru Pengajian Perniagaan 2

Upper 6. Cikgu Chen Kai Seng, Guru Pengajian Perniagaan 1

What? Selfie? Bahahaha :P

Masa di sekolah menengah, Ya Tuhan, menangis setiap malam di bawah katil sebab malas nak belajar nak masuk kolej nak kerja. Buat diploma engkau! Tapi God knows better. Masuk form 6. Dapat juga masuk Universiti. ehem. Bila dah masuk universiti, merasa pulak aku malas dan penat bertingkek tingkek! Kalau boleh nak zaman sekolah rendah balik. Alaaaa rinduuuuuuu -_-"

Selamat kembali ke sekolah adik adik! Jangan putus asa. Belajar rajin-rajin. Bila dah berjaya, jangan lupa daratan :)




Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Luahan Hati Seorang Bohsia

Today is Friday . I'm free . Eh , bukan aku memang selalu free ke ? wakakaka . Ohkay serius sikit . TV show favourite dah nak start dah ni . fokus fokus fokusssss !
iklan ini ditaja oleh Loreal Paris .  Apa kaitan diri ku ini dengan Loreal Paris ? Tetiba (-_-")
Hye you all ! Selamat pagi ! apa khabar ? Anda , bersama saya pengacara pada hari ini Cik Meeniey Vogue The Best !! (lambai tangan) Anda sedang menyaksikan rancangan No Rumours No Glamours ! Nah , ko ada ? Kita akan kupas sedikit tajuk mengenai perjalanan hidup seorang bohsia bersama tiga orang tetamu jemputan iaitu Profesor Kiah , Datin Joyah dan bekas bohsia Cik Munah !
Main main jugak , gedik gedik jugak tapi aku tak sentuh fasal hidup orang lain . ewahhhh ! Isnin minggu depan , aku akan sitting for JPJ test pukul 2 petang . Harap semuanya berjalan dengan lancar . Sebulan dah aku belajar memandu . Dulu , hidup hidup aku ingat belajar drive sampai 3 bulan . Mana ada orang nak ajar engko sampai 3 bulan ? At least lah…