Skip to main content

Selamat Kembali Ke Sekolah :)




Bila berada di sekolah rendah kemain angan nak dara cepat, boleh masuk sekolah menengah. hihi. Tengok akak abang di sekolah menengah boleh bercinta bagai. Dulu, masa di sekolah rendah aku selalu jadi posmen berbayar. Hantar surat cinta akak kepada abang. Sepucuk surat, 20sen. Mereka selit surat dalam buku teks, buku kerja, buku latihan, majalah atau buku lagu. Siap bubuh bedak kasi wangi wangi. Kadang-kadang aku jahat tau! Aku bole singah kejap beli eskrim sambil baca surat mereka, Kelako! Masa sekolah rendah hidung masih berhingus. Ada hati nak kapel dengan budak main bola. Damn! Pernah kapel dengan budak main bola. Kecik kecik dah gatal nak mampus. Hahahaha. Lawak gilo babi! Itu zaman sekolah rendah.

NOOB. Buahahahaha -_-"

Melangkah ke sekolah menengah, masih hanyut dibuai alam remaja. Sekolah menengah lah tempat yang penuh pancaroba. Malaikat dan sehtan berebut rebut nak menarik kita. Amboii! Espcially tingkatan 1. Beragam kawan ditemui. Kalau silap pilih kawan, siaplah nanti ada yang bertatih merokok, ponteng sekolah, melawan guru, tak buat kerja rumah sedangkan di sekolah rendah budak itu dulu baikkkkkk orangnya! Sikap negatif aku sangat dominan pada 2 tahun pertama di sekolah menengah. nasib baik mampu menjejakkan kaki ke form 6. Satu je sikap negatif yang aku tak boleh tinggalkan, MALAS! 

Tingkatan 5

Tingkatan 6 Rendah

Tingkatan 6 Rendah

Tingkatan 6 Atas

Upper 6. With Cikgu Palanitewan, Guru Pengajian Perniagaan 2

Upper 6. Cikgu Chen Kai Seng, Guru Pengajian Perniagaan 1

What? Selfie? Bahahaha :P

Masa di sekolah menengah, Ya Tuhan, menangis setiap malam di bawah katil sebab malas nak belajar nak masuk kolej nak kerja. Buat diploma engkau! Tapi God knows better. Masuk form 6. Dapat juga masuk Universiti. ehem. Bila dah masuk universiti, merasa pulak aku malas dan penat bertingkek tingkek! Kalau boleh nak zaman sekolah rendah balik. Alaaaa rinduuuuuuu -_-"

Selamat kembali ke sekolah adik adik! Jangan putus asa. Belajar rajin-rajin. Bila dah berjaya, jangan lupa daratan :)




Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…