Skip to main content

Lavender Garden, Cameron Highlands




Selamat hari Rabu semua. Rabu kan? Mari kita ber-Flash-Back-Wednesday. ihiks :)

2 bulan yang lepas.......


Yakni jatuh pada hari lahir aku, aku telah pergi ke Cameron Highlands. Aku berjimba sakan di sana. Hari jadi kan. Pasti mau happy! Live while we are young! Gituuuuu. Entry pertama di SINI. Dalam banyak-banyak tempat di Cameron, aku suka lavender garden. kenapa? Sebab syantikkkkkk banget deh! Boleh ambik gambor sampai meletup kamera. Hiperbola betul. Aku malas nak menyelongkar memori untuk bercerita from A to Z. Apa kata kita layan gambar :)


Cameron Lavender Garden
Lot UT/ KT/ K-22 Tringkap,
39100 Cameron Highlands, Pahang.

Entrance fee : RM6/person


Miss Universe.
I jelly ok. How she can stay fit? She has a toddler girl tho. Takpe la, nanti ai pergi gym :P kahkahkah!

Entrance fees MYR6/ person. 
Tak tahu sekarang berapa fee nak masuk. Maklum la, semua harga naik tak henti-henti.

Purple lavender. Wangiiiiiii :)

RED

With Yayau Adut :*

Yayau Azilla :)

Kuruih kaki cheq.
TQ banyak-banyak photographer!








Dalam Lavender Garden pun boleh pick Strawberry.
Tapi aku tak ingat berapa harga per gram. Tak minat nak petik-petik tanaman orang. Eh?

Siapa main lempar kasut but ini? Kuang hajo!!
Nasib baik tidak berbau. kahh!!







Tiny windmill. Cute. 



With dwarfs. Say Hi!

Walaupun lavender garden, terdapat juga bunga-bunga lain di sana! 

Daisiesss :)
Di sana, selain petik strawberry, kita juga boleh petik bunga. Tapi bukan sembarangan nak petik! kena bayar juga. Takda hape di Malaysia ni yang boleh free. Muehehehe -_-"

Foursome :) The Yayau Gang

One way or another



Orang tidur yang disorongkan kereta. Cemana tu?



All in all, puas hati juga pergi ke Cameron ni walaupun tak stay semalaman. Banyak tempat chantek! Sesuai untuk mereka yang sawan kamera dan ketagih instagram. Paling aku suka, lavender Garden. Aku malas nak masuk Butterfly Farm. Entah kenpa aku tak terasa nak masuk. Aku tak nak berceloteh banyak sebab nak korang menikmati keindahan gambar. haha :P

Comments

Sally Samsaiman said…
kalau buat photo-shoot mesti lagi seronok kan!
Meeniey Sykes said…
@Sally Samsaiman:Kannnn. Bunga kat situ cantik! nanti2 la kalau ada masa atau ada yg sudi nak memotoshootkan aku :P
Bro Framestone said…
Menarik tempat nie...

Walaupun xde la jauh mana, tapi belum berkesempatan nak ke sana.

Hari tue pergi, boleh pula hujan lebat.. kecewa sesangat
TwentyTwo said…
Cameron and Kundasang..My fav places after all..seronok kan yunk sejuk and segar je udara kat sana..
Meeniey Sykes said…
@TwentyTwo:Sejuk? Err rasanya tak berapa nak sejuk sangat. Biasa2 je aku rasa. Mungkin sbb time aku pergi ni jerebu tengah kuat kot. Tp suhu kat sna org kata, mmg dh meningkat skrg

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…