Skip to main content

Kena Main @ Istana Budaya


Hye you allsss! Sengaja nak berkongsi kisah lampau awal tahun ni. Bulan Mac 2015. Aku buka-buka folder, terjumpa gambar-gambar ini. Elok la sekarang ini assignments dah surut, jadi aku share lah di sini. Sharing itu kan caring :)

Misi ke Istana Budaya, semata nak menyaksikan persembahan teater Kena Main. Aku dapat join ini pun sebab ada sorang coursemate tak dapat pergi last minute, aku ganti tempat dia. So, jadilah aku bidan yang menerjunkan diri. Menyemak je kerja aku. Kihkihkihkih! Rezeki aku kot. bayar RM20 je nak masuk, ada diskaun untuk student.

Gang Yayau ;) 

With lecturer, Ariff Mohamad.

Let's take a selfie with Hans Isaac!
The first actor yang kami jumpa di main entrance Istana Budaya.


Selepas habis saja pementasan teater Kena Main, di luar telah diadakan sesi autograf. Bila aku tengok orang lain serbu, aku pun menyemak nak serbu. Yang lain aku tak sempat nak selfie. Kemain bersesak sesak orang nak dapatkan autograf pelakon. Malas nak beratur dan menunggu lama.

Luckily, sempat nak ambik gambar dengan Fauziah Nawi! :)
Betul-betul in lah Fauziah Nawi kalau bawa watak sedih, pilu, sayu, sengsara. I likeee!

Andddddddddd, lucky meeee too. 
bila dapat berjumpa dengan Sofea Jane. She's so simple and flawless. Kena Main. mengisahkan tentang tiga pemuzik buta yang mencari nafkah hidup di pinggir jalanan. Walaupun kurang upaya, mereka gigih menghadapi tekanan dan cabaran kehidupan seharian yang berpunca daripada manusia normal.

Aku suka penyataan salah seorang daripada pelakon teater ini. Tapi aku tak ingat apa kah itu. haha. Benda lama mana nak ingat. Apa yang aku belajar masa kelas tadi pun aku tak ingat. Ini kan kisah bulan mac lalu. haha. Ok la. I nak chow dulu! Bye. Selamat ber-assignments :*
Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !
Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…