Skip to main content

Rezeki Hari Lahir





Pada suatu hari, aku bersama kawan-kawan perempuan mengganas di Cameron Highlands. Mungkin mereka simpati, empati dan kesian pada aku sebab 24 jam menyedih je kerja. Nak nak lagi bersedih time hari jadi. Ini sangat tidak masuk akal. Biasa la perempuan. Emo tak tentu fasal. Ke aku sorang?? Muahahaha. So, mereka termakan la ajakan aku. Mereka berasa terpaksa atau tidak nak ikut trip ni, ada aku kesah??

18/10 pagi kira-kira pukul 9, kami bertolak dari Tanjong Malim ke Cameron Highland melalui jalan Simpang Pulai. Tak senang duduk aku bila dalam perjalanan. Jalan teruk sungguh! Aku jenuh perhati driver bas asyik gelengkan kepala. Nasib baik dapat pemandu yang berhemah. Kalau dapat pemandu yang ganas, rela aku minta turun di rumah orang asli. Maka berhuhu lah aku berjalan kaki nanti.

First destination. 

It's a mustttttttttt bergambar di main entrance with peace sign ;)
Aku sentiasa imagine. Kalau aku tergelincir, berpaut pada daun teh lalu ter-petik, apakah yang akan berlaku kepada aku? Kehkehkeh


Difficult road leads to beautiful destinations :)






Kuruih kaki cheq.
Jangan heran bila cheq pakai sluaq pendek. Cameron tidak sejuk mana pun. Kalau sejuk pun, berangin je bercampur dengan rasa panas suam-suam. 

Welcome to my tea plantation! Silakan petik sendiri daunnya :P

Bharat Cameron Valley Tea House
Batu 34, Jln Besar, Cameron Highlands, Pahang.

It's a cafe actually! Boleh minum dan makan-makan. Aku tak sure drinks and foods apa yang mereka serve. Aku tutup mata sambil lalu cafe ni sebab harga mahal rasanya. Kena jalan sikit ke bawah kalau nak pergi Cameron Valley Tea Plantation.

Next destination, Brinchang! Kat sini rasa sikit la sejuknya. Berangin. Merasa juga tempat-tempat gini. Aku tak pasti itu haze atau coldness. Maklum la sekarang, Malaysia ada 3 musim. Kami singgah makan dan membeli sikit. Pasar malam agaknya. tak pasti pulak. Kawan bagi hadiah kaktus tau! hihi. Bole tengok kaktus ai di entri ini  :)




Di Brinchang, kami singgah sekejap di Raju's Hill Strawberry Farm. Naik bukit sikit. Strawberry farm ada di atas bukit. Besar harapan kami untuk melihat kemontokan buah strawberry. Maklumla farm di atas bukit dapat khasiat dan kesejukan yang lebih dari farm lain. Itula pasal sanggup mendaki bukit dan menyeberangi jalan. Ekekeke. Sesampai di atas, hati aku berlagu sepi. Semua strawberry di pagar. Siap dikunci dimanggakan lagi! Cenggitu grill la semua farm awak tu, tak payah bagi orang masuk! Kalau nak masuk, mesti petik strawberry dan bayar! RM30 sekilo. 


Yang ini dan gambar di atas aiii pegang tu area tengah farm. Area tengah ni mereka tak pagarkan. Strawberry dia pun macam nak tak nak je berbuah. Senduuuu. 

Maka, berhuhu lah kami apabila tidak dibenarkan masuk. Gila engkau nak bayar RM30 nak masuk dan petik strawberry! hello, hot fm?? Serupa orang sakai tau, zoom kamera telefon semata nak ambik gambar ni. Baik aku turun bawah makan jagung dalam bas!  Maunyaaa tak hangin satu badan. Tiba-tiba aiii emo kbyeee!

Raju's Hill Strawberry Farm
Cameron Highlands, 39000 Brinchang, Pahang

Turun je dari bukit strawberry farm tu, akan banyak stalls. Berderet. macam-macam yang mereka jual. Aku sempat beli baju. Hihiks! Aku dah kebulur, jadi aku spot makanan je. Cendawan yang fresh digoreng. Petai yang besar gedabak isinya. Macam-macam lagi la sayur. Kalau dekat, mungkin setiap hujung minggu aku membeli membelah sayur dari Tanjong malim. Apakan daya, niat ini dipisahkan oleh jarah. Long distance relationship gitu. Ahakss!

Jagung kukus yang seksi. Seksa ai tengok u tau! Mengancam :P

Jagung bakar yang hitam tapi menawan! wewittttt! RM4 setongkol :) 

Ubi keledek yang gedik tapi manis. Ai suka dekat you. Muahhh siket :*

strawberry coklat. aku tak berkenan dengan coklatnya. tak bergabung dan meletup dengan strawberry. aku rasa kalau diganti dengan milo, pasti sedap! berganda kesedapannya -_-"


Nak lagi! Nak lagi! kat pasar malam Tanjong Malim, ada jual jagung bakar tapi was-was nak beli. Tak mau yang tak sedap. mau macam kat Cameron juga *hentak kaki*




Actually, kami ada pergi butterflies farm. Tapi aku tak masuk. Malas pulak. Dah pancit dah aku. Penat sangat. Aku nak tidur. tidur. tidur je masa tu. Lagipun, aku tak pasti kalau aku masuk butterfly farm, adakah butterfly tersebut akan hinggap di badan aku seperti dalam cerita Barbie? Imaginasi kuatkan. Beside that, kami juga pergi ke Lavender farm! Yang ini menarik sebab banyak gambar cantiks :) Maybe in the next entry aku akan post. Hihi :P Bye, muahhhh ciked! #trendorangsekarang




Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…