Skip to main content

Rakyat Malaysia Stres




Rakyat Malaysia keeeeee aku sorang je? Mueheheh :P

Stressssssssss

Satu, sebab assignmets berlambak. Nak buat yang mana satu pun aku menung kejap. Relaks je minggu 2 sampai 4 sebab lecturer pun lek lek lu. Lepas tu, mereka seperti berpakat tau bubuh assignments serentak! Cisssssskek bebenau -_-" Ditambah lagi dengan minggu sebelum midsem yang panjang. Selalunya 7 minggu kuliah, midsem, kemudian sambung lagi 7 minggu kuliah. Semester ini tidak, jangan mimpi. 9 minggu kuliah, kemudian midsem, kemudian 5 minggu kuliah. Stress tau! Dengan kuiz nya lagi. Dengan blended learning lagi. Oh oh jenggg! Otak aku pun dah low batt -_- 

New Zealand of Perak. Gambar diambil sekitar 7.45 pagi :)

Maskfie with le housemates :)

Kedua, aku stress sebab jerebu. hairan bebenau jerebu kejap ada kejap takde. Elek elek jerebu main hide and seek dengan kita kan. IPU tidak sihat, kuliah tak kuliah kena turun! Sampai aku dapat rasa partikel partikel kecil menyusup berenang ke saluran pernfasan hingga paru-paru. muehehehe. Tapi serious aku cakap. Sebab aku ada alahan kulit. Muka dan badan aku gatal-gatal merah. Setiap malam kerja aku semasa tidur, mengaru sana sini -_- Scratch kulit ahkak cik tau -_-" Aku pemalas nak menjaga muka. Kalau aku rasa rajin, aku tempek cream. Musim jerebu ni, nak tak nak kena tempek cream. Kalau tak, start muka aku naik jerawat dan gatal. Yang selesema, yang batuk, yang bersin ko tak payah kata la berlambak je. Tak selesa tau nak turun belajar. Dah la jalan kaki. cahaya matahari tak nampak, tapi panas dia terasa. kat luar jerebu panas, lepas tu masuk dewan kuliah sejuk. Lepas tu keluar mengejut lagi, di luar panas. Stresssss aiiiiii! -_-" Selamat berjerebu semua!




Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…