Skip to main content

Hair Like Rihanna




Rambut mahkota kedua bagi seorang wanita. Yang pertama apa? Tepuk dahi, tanya akal. Muehehehe. Aku bukan typical gegirl yang every hujung bulan kena lepak 7 jam di salun sebab nak cantik semata. No no no! Semalam kawan make up aku untuk dinner persatuan pun aku mengeluh panjang. Punya la lama. Seksa tau nak pejamkan mata, tengok atas bawah, lentikkan bulu mata. Haisssss. Beauty is pain -_-" Terus kawan sound "apa kau pikir makeup ini sekejap saja terus cantik?!" dengan loghat sabah. Damn! 

Once aku decide nak pergi salun, memang kena dari awal pagi sampai tengahari la alamatnya meringkuk dalam salun. Kalau boleh, aku nak buat rambut sekali je dan boleh kekal dalam tempoh yang lama. Malas ah nak pergi salun dua tiga kali. I no money. Haha :P Sebelum balik UPSI, aku dah pikir panjang nak dye rambut. Aku usha satu persatu warna rambut retis, Jadi secara spontan aku nak colour burgundy red like Rihanna. ehemssss *berkahak* Muak dah aku hadap muka sendiri depan cermin asyik kaler itam je rambut ni. Dah la rambut aku curl panjang. Macam nenek-nenek si bongkok tiga. k fine!




Girls macam kami kami ni stressss tau kalau rasa diri tak cantik. Eh? Ke aku sorang? Muehehehe. Konsep aku senang, biar muka tak cantik, jangan pulak pemalas nak mampuihhh tak nak hias diri. Gitchuuueeww :P geli aku dengan statement tersebut. Lagi pun, aku tak pernah usik rambut sejak ayah aku meninggal. Ye la masih berkabung. Hampir dua tahun, baru aku decide nak potong and colour :( tiba-tiba mata masuk habuk jerebu. sob sob sob :(

Dulu aku pernah dye rambut. tapi terpaksa dye itam balik sebab hari pertama mendaftar tingkatan 6 dah kena sound dengan cikgu. I is not ready nak masuk form 6 time tu. Haisssss! So nak dijadikan cerita, sebelum masuk UPSI aku pergi salun sebab nak gunting and dye rambut. Aku request nak hair macam Rihanna. Burgundy red colors. Kaler rambut aku suppose to be like these


OR


Tapi disebabkan aku dah kaler rambut warna hitam, kaler burgundy ni tak dapat nak in kat rambut aku. Bencik tau! Stresssss aku. Punya la aku nebes masa kat salun tempoh hari. Macam mana le rupe aku. Jangan jangan macam beruk atau orang utan kan -_-" uwaaaaaa. Aku dah gitau aku bukan jenis yang penyabar. Stres aku tunggu lama-lama tau. So, aku suruh je pekerja salun tu basuh rambut aku cepat-cepat. Kaler in ke tak in aku tak kesah. Then, my hair turn to this




LOL ! muehehehehehe >_< kalau orang tanya aku kaler apakah rambut aku ini, aku susah sikit nak explain. Kalau aku jawab burgundy red, pasti orang akan persoalkan "red ke?" damn! stressss tau. Tak kan aku nak explain semua benda ni dari awal. hem hem hem. Nasibla labu :P Hair like Rihanna la sangaaaaaaaaaaaaaaattttttttttttttttttttt *cebik bibir*




Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Luahan Hati Seorang Bohsia

Today is Friday . I'm free . Eh , bukan aku memang selalu free ke ? wakakaka . Ohkay serius sikit . TV show favourite dah nak start dah ni . fokus fokus fokusssss !
iklan ini ditaja oleh Loreal Paris .  Apa kaitan diri ku ini dengan Loreal Paris ? Tetiba (-_-")
Hye you all ! Selamat pagi ! apa khabar ? Anda , bersama saya pengacara pada hari ini Cik Meeniey Vogue The Best !! (lambai tangan) Anda sedang menyaksikan rancangan No Rumours No Glamours ! Nah , ko ada ? Kita akan kupas sedikit tajuk mengenai perjalanan hidup seorang bohsia bersama tiga orang tetamu jemputan iaitu Profesor Kiah , Datin Joyah dan bekas bohsia Cik Munah !
Main main jugak , gedik gedik jugak tapi aku tak sentuh fasal hidup orang lain . ewahhhh ! Isnin minggu depan , aku akan sitting for JPJ test pukul 2 petang . Harap semuanya berjalan dengan lancar . Sebulan dah aku belajar memandu . Dulu , hidup hidup aku ingat belajar drive sampai 3 bulan . Mana ada orang nak ajar engko sampai 3 bulan ? At least lah…