Skip to main content

Pelajar Tahun Ketiga




Hye awak yang di sana! Apa khabar? Sihat? ke sihat tapi buat-buat tak sihat?

First of all, nak welcoming myself to uni life again dear self. I'm a third year student. Yeayyyyy! 3 sems to go. Boleh goyang kaki sambil makan nasi minyak setahun setengah ke hadapan. Eh? haha. Harapannya menggunung untuk berjaya menghabiskan pengajian. Semoga semuanya dipermudahkan. Tensi tau duduk uni lama-lama. Boleh sewel aku jadinya. First week kuliah, semput kejap aku. 4 hari sudah turun naik fakulti sebab nak manage jadual yang bertindan. Kuliah berderet takda gaps. Urut dada banyak kali aku terkejar sana sini. Nak mintak keluar awal, kang lecturer pandang aku semacam. Tak sedap pulak hati hakak. Nak masuk kelas lewat sikit, kang lecturer melenting. Serba salah pula aku. Solusinya? Aku pun tak tau macam mana. Hahaha. Biar lah. Stress kuasa 10 aku nak mengingatnya selalu. 

Ramai bebudak course lain kata BM sangat senang. Kacang je. Tidur time ko nak jawab exam pun tarak hal. Ewaaaahhhh! Cuba ko ambil subjek BM. Baru ko tau cemana rasanya. Ko ingat senang? Sem 1, boleh ko bayangkan pelajar non-muslim yang tak tahu menahu nak menulis dalam tulisan Jawi, wajib kena ambil Warisan Jawi. Aku belajar tulisan Jawi kot. Dalam 4 bulan, aku dah pandai translate Jawi-Rumi dan Rumi-Jawi. 

Hasil pembelajaran 4 bulan bersama Cikgu Wujud. Cigu Wujud seorang cikgu sekolah rendah yang diminta oleh pihak U untuk mengajar kami yang tiada asas Tulisan Jawi ;)

Percayalah korang, bukan tulisan Jawi je buat aku down. Tapi Sintaksis pun buat aku nangis belakang pintu tandas. Tak pernah-pernah selama aku belajar BM dari tadika sehingga tingkatan 6, soalan Sintaksis ada rumus. Semua coursemates mengeluh. Tak dapat dekan, aku redha sem 4. Tapi Tuhan Maha Adil, selagi berusaha selagi itu akan mendapat hasil yang baik. Dekan juga ah sem lepas. Hahahaha :P

Makin tinggi sem, makin banyak dugaan makin susah cabaran. Nak berhadapan dengan semua cabaran bukan senang. Apatah lagi aku ni berjauhan dari keluarga dipisahkan laut China Selatan. Ekekeke. Macam malas nak menaip ayat yang seterusnya. Berdoa agar sem ini dipermudahkan. Semoga jalan-jalan menuju segulung ijazah diperluaskan oleh Tuhan. Semoga diberkat segala ilmu. Amin. 




Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…