Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2015

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Pelajar Tahun Ketiga

Hye awak yang di sana! Apa khabar? Sihat? ke sihat tapi buat-buat tak sihat?
First of all, nak welcoming myself to uni life again dear self. I'm a third year student. Yeayyyyy! 3 sems to go. Boleh goyang kaki sambil makan nasi minyak setahun setengah ke hadapan. Eh? haha. Harapannya menggunung untuk berjaya menghabiskan pengajian. Semoga semuanya dipermudahkan. Tensi tau duduk uni lama-lama. Boleh sewel aku jadinya. First week kuliah, semput kejap aku. 4 hari sudah turun naik fakulti sebab nak manage jadual yang bertindan. Kuliah berderet takda gaps. Urut dada banyak kali aku terkejar sana sini. Nak mintak keluar awal, kang lecturer pandang aku semacam. Tak sedap pulak hati hakak. Nak masuk kelas lewat sikit, kang lecturer melenting. Serba salah pula aku. Solusinya? Aku pun tak tau macam mana. Hahaha. Biar lah. Stress kuasa 10 aku nak mengingatnya selalu. 
Ramai bebudak course lain kata BM sangat senang. Kacang je. Tidur time ko nak jawab exam pun tarak hal. Ewaaaahhhh! Cuba ko a…