Skip to main content

Kilim Geoforest Park, Langkawi




Entri ini rentetan dari entri Trip ke Langkawi pertama . Klik sini Langkawi Island :)

After keluar masuk mall, driver bas suggest kami pergi ke Kilim Geoforest Park. Driver tu cakap menarik sangat sebab boleh naik boat sambil tengok alam sekeliling . Mula-mula no one setuju sebab Kilim Geoforest Park tidak termasuk dalam pakej -_-" At last, semua setuju . kecuali ada beberapa yang tak pergi . Bayaran masuk RM20/person. Kami dibawa menaiki boat. Sebuah boat muat 10 orang. So here are the picturessssssss 

Welcome to Kilim Geoforest Park :D

Sarawakians & Sabahan

Teman seboat :)

Act like a professional photographer

Boat meluncur laju selajunya membuatkan aku terasa excited ! Sapa tak excited first time naik boat. Eh bukan orang Sarawak selalu guna boat, takde jalan darat ? haha. Lawak, gua kasi 5 like sama lu ! kadang-kadang aku rasa orang sini nak melawak tak bertempat . Statement ganas bebenor. Tapi tak apa, doa ku buat mu supaya posting di Sarawak . Amen . Nexttttttttt pleaseeeeeee,

Pulau Kasut

Abang drive boat bagitau pulau kat depan hang semua tu orang panggil pulau kasut sebab kalau hang tengok bentuk dia macam kasut . Dia bercakap dengan loghat Kedah dia. Aku oooooo, wauuuuuu, uuuuuuu, hahahaha, yaaaaaaaaaa je punya reaksi. Punya la aku jakun dia punya swing kat corner bagai nak terbalik dah boat ! Kami bawa la abang ni depan sikit sebab nak ambik gambar pulau tu dekat-dekat. Abang tu cakap tak boleh sebab kalau lebih dari tempat ni, dah masuk Siam. So what ? Sawadekaaaa ucap je ! Muehehehehe !


Lepas tu, kami singgah sebentar di sebuah tempat. Tak sure tempat hapo. Yang surenya ada orang feeding ikan and explain la ini ikan apa. Punya la kiut ikan pari makan . haha , macam baby pun ada jugak :P 




Kemudian, kami dibawa ke Gua Kelawar. Memang banyak kelawar dalam gua tu. Aku takut dah bila masuk dalam gua tu sebab gelap and tak dibenarkan bercakap -_____- aku bayangkan kelawar tu terbangun, perrrggggggggghhhhh pengsan sekejap . muehehehe  satu lagi aku tak tahan dengan bau gua tu. sampai makan malam aku masih lagi terhidu hidu terbau bau tahi kelawar kot . bluarrkk ! tapi aku tengok mat salleh syok syok je tak da perasaan.








Like a foreigner :D

Overall, boleh tahan dan berbaloi la juga bayar RM20 boleh tengok ikan, gua dan yang penting drift dengan speed boat . Muehehehe . Dari 5 bintang, aku bagi 3/5 :) At least mengeksplore park ini boleh merawat kecewa sebab tak pergi pantai dan island hoping -_-" Cuba kau bayangkan pergi Langkawi tapi tidak pergi pantai. Seriously, i got nothing zero point . Ok wajar la bayar pun RM199 . Lol . Ok i have to stop my mouth from keep on complaints , Benda dah lepas , nanti ajak la member lain pergi Langkawi lagi . Ok ? Bye , see you on next entry !






Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…