Skip to main content

Aku Tak Mampu Pergi Coachella




Wait ! I'm suppose to do my assignmentssssss instead of melepak di laman sosial. Apakan daya laman sosial lebih menarik jiwa aku berbanding assignments. Aiiiiiii pening ah ! kecoh ah ! dengan assignment bagai ni ! Nak muntah aku duduk U sampai 4 tahun . Muehehehehehe . relaks ok . that's why aku selalu pegang prinsip, after 7 weeks of die-hard-lecture-classes (which is on midsem) i need must to rewards myself dengan sesuatu yang bukanlah mewah sangat. Setakat pelajar macam aku , makan duit mak bapak extra ptptn , mana mampu nak mewah , tambah lagi GST ye dok ? Wajar la kalau disuruh masak di U . Wakakaka . Abaikan . Aku tak mampu pergi Coachella, Hawaii dan sebagainya. Cukupla aku merangkak ke Langkawi. hahaha ! Ayat minta simpati hingga kaki hinggap di muka sungguh orang naik meluat . Well , enough said . 


Trip ke Langkawi dipelopori oleh super senior sem 8 . Almost sem 8 . Kecuali berapa kerat je yang under sem seperti kami kami ini la . Pakej RM199 termasuk feri, bas, homestay, tiket cable car . Ok yang ini kita sama-sama calculate hujung entri. Trip 3H 2M start dari 3/4/2015 - 5/4/2015 . Kami bertolak dari Tanjong Malim pukul 11 malam 3/4, heading staright to Kuala Perlis . Sampai di sana pukul 6 pagi 4/4. Bersihkan diri dan naik feri pukul 7. 

Selingan sedikit. Aku rasa aku sedikit mamai. maklum la tidur dalam bas tu sepuluh kali bangun aku rasa tak juga sampai-sampai. selow nyerrrr pak cik driver bas -_______-" sesampai di jeti kuala perlis , angkat luggage terus blah ke jeti . aku baru sedar dan tersentak , telefon bimbit dan tab tertinggal di bas. walhal bas dah gerak balik . punya la aku merepek menyumpah seranah diri sendiri ! minta tolong abang yang handle trip ni . nasib baik , bas tu nak patah balik . bas sampai , aku naik semula ke bas . terus kena sound dengan driver bas "dua-dua sekali tinggal" >_____< then , hampir tertinggal feri . kelam kelibut tarik luggage terus semua barang dalam luggage terkeluarrrrrrrrrr ! tak dizip okeh . my godddddddddd -_- what happen to me ! sial -_-

Naik feri dari Kuala Perlis ke langkawi makan masa 45 minit ke 1 jam. Tak sure sebab malas nak peduli . slow gila feri tu sampai aku rasa takda apa yang menarik nak direnung keluar jendela *sayup2 lagu apa khabar joe flizzow* sampai di Langkawi, disambut meriah siap ada sepanduk lagi *penambah sedap cerita* oleh driver bas. naik bas heading to kedai makan. 

Lapar dan dahaga . Kesian :)

next pit stop, kami terus dibawa ke Pusat Beli Belah HIG (Haji Ismail Group) . Kira macam syurgaaaaaaaa coklat . Tapi tak la heaven gila banyak coklat di sana . Plus murah seringit dua je dari harga pasaran. Muehehe . Aku tak beli banyak pun coklat . Aku tegar coklat tapi ye takan nak all out semua duit kat coklat . Banyak lagi benda aku nak rembat especially baju :) Second stop , Idaman Suri , Kilang gamat dan kedai menjual batik. mati-matian aku ingat tempat mencanting batik derrrrrr.  I have no idea why student trip perlu pergi ke sana . Highlight , student trip ! Just in case kita pergi dengan family, tak la aku kesah kans . Sebab aku tau mak nenek memang confirm jatuh hati dengan chopping board berbunga seakan hiasan dinding . Muahahahaha :) Okay tak nak banyak komplain :P 




So cadangan aku kepada diri sendiri dan student yang suka berjalan, kalau boleh tak payah ikut trip yang dirancang oleh orang lain. Means, yang seolah-olah ada pengarah program dan sewaktu dengannya. Tak payah ! Just to be good, rancangan itu biar dari diri sendiri, kumpul kawan seangkatan, ambil packages mana-mana ikut suka, tak terikat dengan jam dan tak skema . As for me, kita nak melancong ; 
1. Bukan nak shopping
2. Bukan nak makan banyak sangat
3. Bukan nak tidur di hotel/homestay/motel for 24 hours

 Aku nak melancong sebab nak discover what's interesting about this places, what kind of place is this, what's a story behind this places, how about their culture, what kind of thing that can make me grow in here ? derrrrrr itu yang aku nak . aku nak discover . ok bukan nak menyalahkan sesiapa, my bad . next time langkawi, i'll come to u again to discover more undiscovered places ! Next update aku letak gambar sampai korang meroyan . Stay tuned :*




Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…