Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2014

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Bunga Untuk Aku Daripada Seseorang

Diselit pada wiper kereta , secebis nota kecil ditinggalkan dan kemudian hujan turun renyai-renyai ! Waaaa so sweet like a cottoncandy . and nyums ! haha . Untuk aku ke ? No lahhhhhhhhh . 
Habis kelas minor Bahasa Iban, keluar je dari lif cepat-cepat, terus menuju tempat membeli makanan tanpa pandang orang kiri kanan depan belakang. Kebiasaannya itu lah rutin harian aku pada hari Rabu. Sebab gaps hanya sejam je dengan kelas KPP . Tak kuose mak cek nak balik rumah , nak . kuikuikui . Tiba-tiba, ada sesuatu yang menarik perhatian aku . Hujan , aku berhenti di hadapan sebuah kereta Swift warna putih. Ada sejambak bunga ros warna merah, diselit pada wiper dan disimpan nota kecil. Like seriously ? I'm wondering, sama ada lecturer bagi pada student, student bagi pada lecturer, lecturer bagi pada lecturer or student bagi student. Ehems ! Dont cha think it's so suwiittttttttt !!!! Hahahaha . Siapa je orang seromantik itu, siapa je orang bertuah itu ? Ekekeke . Aku birthday present da…

Writer Not Really A Writer =)

Hye ! Seems semua orang pun dah jatuh hati dengan katil memasing plus rindu sangat pada bantal, just say sorry sebab mengganggu :P I have something to be shared . Sebenarnya, aku suka menulis. But a problem is aku tak tahu nak menulis dari posisi mana. Novel ? Uhh . Saya bukan pencinta novel. Skrip ? I'm not creative enough to create blockbuster movies ! Syair , lagu , or traditional iban's leka main ? My heart totally no come to one of the things i mentioned there . Jelas bebeno aku seorang remaja yang masih terkapai-kapai dalam mencari dan mengenalpasti identiti diri . iyerrrrrrrrrr ! Hahahaha ! :3 This one ! This one ! Aku nak kongsi ni je. My sociolinguistic assignments actually.

KESANTUNAN BERBAHASA MASYARAKAT MAJMUK Tania Elias Idris
Bahasa Melayu telah lama diserasikan demi membentuk identiti orang-orang Melayu. Kita perlu menitikberatkan cara kita berbahasa kerana kita tinggal di negara yang mempunyai pelbagai kaum dan etnik. Namun, suasana yang kita dapat lihat sekarang…