Skip to main content

Mengamuk Hingga Pecah Pintu Rumah !




Weiii , ni apa kes lagi ni ? Gaduh dengan pakwe sebab lupa beli tisu basah untuk lap sisa aiskrim kat bibir ? Ke berperang dengan roomate / housemates sebab pindahkan seluar *tuuuutttt* yang dijemur ke tempat lain ? ekekekekeh .

Do you have been go through the situasion like : 

Kawan A : awak , assignments kita macam mana ? malam ini boleh jumpa tak ? Nak bincang dan siapkan apa yang patut .

Kawan B : awak fikir saya ni macam awak ke ?? Takda kerja lain ke ?? Tak boleh sabar ? Tau lah aku macam mana nak selesaikan ! Tak payah jumpa lah . Aku busy . Kau siapkan apa yang patut ! Serabut lah dengan awak ni !!

Derrrrrrrr , orang cakap elok-elok , dia melenting tak tentu pasal . Nasiblah dapat partner cenggini kan . Atas tu contoh lah ye . Kalau ada bersangkut paut pun , jangan salahkan sapa-sapa . Dah kehidupan di alam U ni sedemikian rupa . kalau takde masalah dengan assignments , sure bermasalah dengan orang sekeliling .

Iyo lahhh , marah itu perkara normal . Semua orang pasti pernah marah . Ke ada yang tak pernah marah ? di luar seperti Malaikat terpilih , tapi di dalam umpama Syaitan yang hampir terjun ke ledakan gunung berapi ! Ambik ko perumpamaan ini . Tapi kalau dah marah tak bertempat , orang puji kasut lawa pun dahi terus berkerut , asap keluar dari telinga , haaaaaaa yang ni tak boleh blah ! Pemarah nak mampus a.k.a PANAS BARAN !

Okay . Let me tell u something . Aku jenis yang panas baran . Kalau aku marah , aku tak boleh marah dengan biasa-biasa . Aku tak boleh bertenang dengan cepat . Harini marah , esok kalau kebah kira beruntunglah orang yang kena marah tu . Ekekekekeh ! Yang aku dapat kenal pasti kemarahan aku berpunca daripada sikap KURANG SABAR . Contoh lah , kalau kau janji pukul 9 dengan aku tapi kau datang pukul 9.30 , kau boleh sediakan coolfever dan termometer sekali . Kau sukat suhu aku , lepas tu kau cepat cepat kasi coolfever . See ?

Then , bila aku arahkan orang buat sesuatu atau ambil sesuatu tapi orang tu tak dengar or degil gila , siap sedia ko perlu belajar taekwando cara menyelamatkan diri daripada serangan orang yang tak dikenali . Apa apa je benda yang dekat dengan aku memang aku baling ke arah orang tu . OMG >.<

Satu lagi , aku tak boleh kecewa . kalau aku kecewa , bukan dengan orang lain je marahnya , dengan diri sendiri pun marah ! Melenting . Mengamuk . WTF ! Seminggu tu takkan kebah aku marah-marah . Sapa tak pernah kecewa kan . Tapi aku tak tau cemana penyakit panas baran ni boleh datang ke aku . Kalau aku marah orang , aku akan masukkan sekali orang yang berkait dengan dia . Dengan seluruh family dia aku boleh marahkan . Aku jenis yang pendendam ! Ko tengok aku macam boleh lupakan . Ko salah ! Kalau sikit je ko buat silap dekat aku , meskipun waktu tu kita dah berkawan semula , aku akan sebut dan ungkit semula benda tu . Aku akan kasi smash , kasi cili padi , kasi telinga ko pedas panas-panas . hahahahaah ! nasiblah dapat kawan macam aku kans .



Semalam aku pergi Pesta Buku Antarabangsa . Terrrrrrrrjumpa buku ini di ITBM . Menarik . Haha ! dah baca separuh dah buku ni . Agak membantu . Haha . Kira macam solutions kepada amarah lah buku ini . How to control your anger . Bertenang . jangan pendam . Kongsi sebab kemarahan dengan orang memahami . dan etc etc . Later later later update about shopping buku di PBA okay . Ececeh ! Macam ada yang ternanti-nanti update berikutnya . Bye bye for now ! Muahhhhh :*




Comments

best la....bru bli ea?

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…