Skip to main content

Janji Hari Gawai !
31 Mei merupakan sambutan Hari Gawai bagi semua bangsa Dayak dan juga Tadau Kaamatan bagi suku kaum di Sabah .

Mereka yang berada di rumah panjang sedang membuat persiapan untuk menyambut pengabang . Rumah panjang pasti meriah sebab mereka yang berada di kota pulang untuk menyambut Gawai bersama keluarga ^_^ Tapi aku yang tidak balik sebab pengorbanan menuntut ilmu di negeri orang , menitis seketul seketul air mata , duduk sambil mendengar lagu Gawai di Youtube . Pesta Gawai dan Tadau Kaamatan di UPSI terpaksa ditangguhkan bagi menghormati kemangkatan Sultan Perak .

Teringat pada janji ayah yang nak melawat aku ke sini semasa Gawai . Ayah janji nak bawa mak dan adik-adik aku berkumpul bersama mak cik aku yang berada di negeri Sembilan untuk menyambut Gawai . Aku merajuk sebab aku kata tak dapat Gawai kali ini sebab mungkin tak ada cuti T____T Janji itu akan aku ingat selama-lamanya . Janji yang ayah buat tapi tidak sempat dikotakan :'( Aku seperti menanti deringan telefon daripada ayah untuk bertanya khabar berita dan mengucapkan hari Gawai . Tapi itu semua mimpi yang tak akan pernah kesampaian , ayah dah pergi untuk selama-lamanya . Semoga roh ayah tenang di sana dan terima oleh-Nya . Amen :)

Gawai tahun 2013 bersama kawan-kawan . Oh my ! Missing u all damn much :?

Ngarika diri empu enggau bala kaban bukai t enda ulih pulai begawai, aku meri Selamat Hari Gawai . Ngarapka umur panjai . Bulih jereki , bulih padi bedunjung lebih ari taun ke udah . Ya ke dara bulih laki , ya ke bujang bulih bini . Ya ke sekula bulih lebih ari degree . Ya ke ka peresa , asuh ransing ati ka belajar . Ya ke sakit asuh gerai , ya ke jai asuh manah . Ngarapka taun baru tu ulih meri berekat ngambika kitai tau chelap lindap nguan menua . Ooooooo haaaa haaa hahahaha ! 

SELAMAT HARI GAWAI DAYAK

SILAMAT ANDU GAWAI DAYAK

SELAMAT TEPAT PEMONG TAU BIOK GAWAI 

KOTOBIAN TADAU KAAMATAN

Aramaiiiiii tiiiiiiii ! haha :)
Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Luahan Hati Seorang Bohsia

Today is Friday . I'm free . Eh , bukan aku memang selalu free ke ? wakakaka . Ohkay serius sikit . TV show favourite dah nak start dah ni . fokus fokus fokusssss !
iklan ini ditaja oleh Loreal Paris .  Apa kaitan diri ku ini dengan Loreal Paris ? Tetiba (-_-")
Hye you all ! Selamat pagi ! apa khabar ? Anda , bersama saya pengacara pada hari ini Cik Meeniey Vogue The Best !! (lambai tangan) Anda sedang menyaksikan rancangan No Rumours No Glamours ! Nah , ko ada ? Kita akan kupas sedikit tajuk mengenai perjalanan hidup seorang bohsia bersama tiga orang tetamu jemputan iaitu Profesor Kiah , Datin Joyah dan bekas bohsia Cik Munah !
Main main jugak , gedik gedik jugak tapi aku tak sentuh fasal hidup orang lain . ewahhhh ! Isnin minggu depan , aku akan sitting for JPJ test pukul 2 petang . Harap semuanya berjalan dengan lancar . Sebulan dah aku belajar memandu . Dulu , hidup hidup aku ingat belajar drive sampai 3 bulan . Mana ada orang nak ajar engko sampai 3 bulan ? At least lah…