Skip to main content

Aku Bukan Seorang Yang Baik




Semenjak dua menjak ni , perasaan aku tak menentu . otak aku pun tak menentu . aku pun tak tau nak cakap cam mana ! Hurmm . Sebab segala yang tak menentu tu lah menjadikan hidup aku kacau bilau ! Hidup aku sekarang tak tau nak cakap macam mana . Macam tak ada grace gitu orang putih cakap . Ada sesuatu yang menyebabkan aku selalu bagi negative thinking about people dan juga keadaan sekeliling . Aku belajar daripada banyak perkara . Dah lah perasaan aku hangin , otak aku mereng , ditambah lagi dengan amarah aku , haissshhhhh !! sampai aku terkadang bertindak di luar kawalan . Menyusahkan diri sendiri , seterusnya , menyusahkan orang lain juga .

Benar kata orang , nak menyesal ni selalunya lambat sikit . Dah buat baru menyesal . Manusia manusia . Aku pun manusia juga . Sering kali buat kesilapan . Kalau kesilapan yang sama diulang banyak kali , itu bukan kesilapan tapi pilihan . Orang yang mengulangi kesilapan banyak kali , memang bodoh . Macam orang yang tengah taip entry ni lah . Aku ! Hahaha :P Aku rasakan orang yang aku susahkan tu pasti tak tidur lena malam . Mereka pasti susah hati . pastiiiiiiiii ! dan aku , rasa bersalah pulak . sangat sangat sangat rasa bersalah . aku susah hati sebab aku menyusahkan orang lain dan aku menyesal kerana aku tau aku memang salah ! nah , ambek kau ! Aku langsung tak menghargai mereka . Maaf . Aku tak menghargai mereka ! *nangissssssssss*

Be a reflection what u like to see at others . If u want love , give love. If u want honesty , give honesty . If u want respect , give respect . U get in return what u give to others :)

I can't feel love and peace now because i give a piece of hateness and SHIT ! Well , aku sedar semua itu . Aku tau aku salah . Aku mengakui . Sekarang aku tertanya-tanya , 

aku ni siapa pada diri aku ? 
adakah aku seorang anak yang baik ? 
cucu yang baik ? 
kawan atau sahabat yang baik ? 
pelajar yang baik ?

Apa yang aku rasa sekarang , aku bukan seorang yang baik ! Ok . Aku dah dapat solusi untuk membetulkan kesalahan yang aku buat . Naaaa , i want a better life ! Aku nak kehidupan yang benar benar seperti kehidupan . Aku sekarang seperti sebuah kapal yang kehabisan minyak berhenti di tengah lautan luas . Can u imagine ? Aku hilang seorang tempat aku bergantung . Jika dahulu aku lower 6 taknak duduk asrama , my late dad offer nak cari rumah sewa . Sekarang ni , kena tendang kolej seribu batu nautika jauhnya keluar , sapa yang nak bantu aku cari rumah sewa ? Ayah ? I need relax and forget something for a while . Sebab aku nak kehidupan yang lebih baik ! Can i ? *facepalm* 

aku nak balik . jumpa family . aku nak peluk mereka ketat-ketat sampai mereka sesak nafas ! Huhu . Mom , grandfa , grandma , sister and two lil bros . I miss and love u all to the sun and back :)




Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…