Skip to main content

Something To Be Remembered




Taip . Padam balik . Taip . Padam balik .

I need to be strong untuk menaip entry ini :')

Today should be spontaneous thursday right ? But , when i'm alone a lot of ideas and stories come off to my mind . Fuhhh . 

I never thought cuti semester kali ini penuh dengan dugaan . Tinggal seminggu lagi aku nak naik semester 2 , aku diuji sehebat begini . Now , i'm at my Uni :P Where to start ? Alahaiiiii ! God give me strength ! Aku tak berkesempatan nak live update kat blog perkara yang berlaku di sekeliling aku . Tapi i'm very active on Instagram , WeChat & Fb . 

Sedikit pun aku tak update fasal ayah aku sakit . I thought ayah sakit biasa je . Dia selalu sakit muntah , sakit perut tu je . Dia menghidap gastrik . 4 kali berturut turut ayah dihantar ke emergency . Tapi doktor tak berinisiatif pun nak masuk kan dia ke ward . Ok yang ini kita cerita lain kali . 

First day ayah and mak sampai kat rumah je , aku ada borak-borak dengan dia . Otw nak balik rumah from Kanowit , He said "awak drive lah kereta ni . ayah penat" Then i said "Yah , this is your car . So u should drive it" Paksa aku sambil bagi kunci kat dia . Tengahari tu after makan , ayah and adik bongsu pergi keluar kejap . Senja sikit mereka berdua balik . Malam tu after makan , ayah mengadu sakit perut . Aku fikir ayah mungkin makan dengan banyak sekali . Aku tak makan bersama mereka sebab i was watching Ariana Rose . 

Malam tu , ayah dihantar ke hospital sebab sakit dah tak tahan sangat . Ingat kena warded sebab hantar pukul 10 malam balik pukul 7 pagi . Okay . Ayah baring je start dari hari tu . Makan sikit muntah . Minum sikit masuk tandas . Risau lah juga . Pergi specialist , doktor cakap kejang urat bahagian perut . Pergi private clinic , doktor takut nak bagi suntikan sebab tekanan darah ayah sangat rendah . 

Result UPSI keluar hari Jumaat . I'm so excited . Melonjak lonjak lagi . I told mom and dad . My mom happy senyum lebar . Bila turn ayah , sikit pun dia tak senyum . Dia tak cakap apa pun . Sedangkan selama ini , ayah lah orang yang paling gembira when i told about my result . Sedih :'( So many stories nak share dengan ayah . Seems dia sakit , tak nak lah aku ganggu dia . Lepas dia sembuh nanti lah nak cerita dengan ayah , kata hati ku . Ingat nak shopping sesama dengan dia . Aku nak beli sardin banyak banyak sebagai bekalan nak balik UPSI . Pun sama nak pergi pasar malam dengan ayah sebab misi cuti sebulan nak hunt for foods kan . 

Kali ke 4 aku dan family hantar ayah ke hospital , sebelum turun ayah buka baju yang dia pakai time tu . Then my mom ask him "Kenapa buka baju ? Nak pakai baju apa ? Pakai baju yang meni belikan hari tu ke ?" Ayah angguk je . Hari yang sama ayah muntah dan kencing berdarah . With a blink of eyes , my dad collapse kat hospital di depan mata aku . I was screaming ! Dia hanya sempat tengok my mom and aku je . Aku orang terakhir yang dia tengok . Lepas dia tengok aku , dia terus close his eyes . My dad was passed away on 10th of February , 3.51 pm .

In Loving Memory . I have lost someone who is always give me strength . 
May your soul be with God and go to Heaven . Amen .





Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…