Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Geng Perempuan "Belasah" Cikgu !

Panassssssssssssss ! Ini memang panas ! Perempuan lagi tu ! Ke chikaro ? 4 orang perempuan mampu kalahkan cikgu . Cikgu tu seorang je kot ! Apasal sampai nak belasah cikgu ? Relaks la . Benda tu boleh bawak bincangkan . Haaaa, bincang sambil duduk di lantai ! Pening kepala terutamanya bakal cikgu "lerrrr sangattttttt" nak hadap masalah ini . 
Bagaimana masalah ini boleh terjadi ? Begini....... Cikgu "A" memberi kerja rumah kepada mereka. Kerja rumah itu berbentuk laman sesawang. Tidak dinafikan mereka telah membuat berhabisan baik . Tetapi , kandungan dalam blog tersebut tidak menepati syarat ! Haaaaaa . Apa dio ??? ye lah , cikgu suruh buat blog ilmiah tapi entri blog tersebut diupdate dengan benda @#$%^& Dah besar ko nak , tak kan tak boleh nak pikir apakah @#$%^& kan -_________________________-" 
Cikgu tersebut telah merotan mereka dan perkara ini dibawa ke pengurusan sekolah. 4 orang murid ini tidak puas hati . mereka telah menggugut cikgu tersebu…

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Bunga Untuk Aku Daripada Seseorang

Diselit pada wiper kereta , secebis nota kecil ditinggalkan dan kemudian hujan turun renyai-renyai ! Waaaa so sweet like a cottoncandy . and nyums ! haha . Untuk aku ke ? No lahhhhhhhhh . 
Habis kelas minor Bahasa Iban, keluar je dari lif cepat-cepat, terus menuju tempat membeli makanan tanpa pandang orang kiri kanan depan belakang. Kebiasaannya itu lah rutin harian aku pada hari Rabu. Sebab gaps hanya sejam je dengan kelas KPP . Tak kuose mak cek nak balik rumah , nak . kuikuikui . Tiba-tiba, ada sesuatu yang menarik perhatian aku . Hujan , aku berhenti di hadapan sebuah kereta Swift warna putih. Ada sejambak bunga ros warna merah, diselit pada wiper dan disimpan nota kecil. Like seriously ? I'm wondering, sama ada lecturer bagi pada student, student bagi pada lecturer, lecturer bagi pada lecturer or student bagi student. Ehems ! Dont cha think it's so suwiittttttttt !!!! Hahahaha . Siapa je orang seromantik itu, siapa je orang bertuah itu ? Ekekeke . Aku birthday present da…

Writer Not Really A Writer =)

Hye ! Seems semua orang pun dah jatuh hati dengan katil memasing plus rindu sangat pada bantal, just say sorry sebab mengganggu :P I have something to be shared . Sebenarnya, aku suka menulis. But a problem is aku tak tahu nak menulis dari posisi mana. Novel ? Uhh . Saya bukan pencinta novel. Skrip ? I'm not creative enough to create blockbuster movies ! Syair , lagu , or traditional iban's leka main ? My heart totally no come to one of the things i mentioned there . Jelas bebeno aku seorang remaja yang masih terkapai-kapai dalam mencari dan mengenalpasti identiti diri . iyerrrrrrrrrr ! Hahahaha ! :3 This one ! This one ! Aku nak kongsi ni je. My sociolinguistic assignments actually.

KESANTUNAN BERBAHASA MASYARAKAT MAJMUK Tania Elias Idris
Bahasa Melayu telah lama diserasikan demi membentuk identiti orang-orang Melayu. Kita perlu menitikberatkan cara kita berbahasa kerana kita tinggal di negara yang mempunyai pelbagai kaum dan etnik. Namun, suasana yang kita dapat lihat sekarang…

Sweet Escape To Melaka

Yeayyyyyy ! Finally, hajat yang sudah disimpan terlalu lama termakbul juga . Ehehehe . Dulu selalu dengar dan imaginasikan Melaka bila belajar Sejarah . Bila buka buku teks, pasti dapat tengok gambar Kota A Famosa, Stadthuys and etc . Cuti midsem plan memang tak la nak menjaga rumah sewa di Tanjong Malim 24/7 . Selalu cuti seminggu aku fly ke Sarawak balik hometown . Tetiba rasa tak payah la ko balik, buat la assignmentsssss ko yang melambak bak bukit . Lagi pun the fattest event just around the corner ! So, tersadai la aku seorang diri yakni pada birthday juga aku sendirian . uhuk uhuk uhuk :(
Actually, me and my friends were planning this short escape roughly . Esok pergi Melaka , harini kitorang ajak kengkawan yang lain . Ajak ramai kawan tapi yang perginya bertiga . Elok la sangat ! haha :) Sebelum ke Melaka , alang-alang kawan terus pergi Jempol buat group assignments . Ko ada ? Area Kuala Pilah sesuai kalau nak buat food hunting . Dengan salai itik dan lemangnye berderetan mera…

18 Oktober

I'm officially 21 !
yeayyyyyyyy !! Bersyukur sangat-sangat aku masih dapat mennyedut oksigen dan melihat bumi ini dengan izin Tuhan . Tiada apa yang aku harapkan pada usia ini *ecewahhhhhhhhhhhh berkata begitu seperti usia nenek nenek pulok dah* I want a better life though , instead of minta itu ini . Siapa yang tanak hadiah special special , maklum la birthday setahun sekali ye dak . Tapi pengalaman hidup selepas pemergian ayahku menuntut aku mengkehendaki kehidupan yang lebih baik . kalau boleh aku tak nak gugurkan air mata . tanak sakitkan hati orang . Apa yang aku nak , aku nak belajar rajin-rajin , habiskan degree aku ni . And , i can make my late dad proud and happy for me ! Kalau dulu , orang pertama yang akan ucap birthday pada aku ialah ayah =) Dia tak ucap secara direct . Dia bagi je nasihat dan kata-kata perangsang . Nasihat dan perangsang tu masih lagi terngiang-ngiang di telinga aku . Sebab itu yang paling berharga . Bukan la aku nak cakap yang semua benda yang ayah b…

I did Liposuction !

Haaaaaaaaa tudiaaaaaaaaaaaaa ! Cik adik datang dengan lemah gemalainyaaaaaaaa ! Tetiba kan , rasa aura nak menaip blog tu kans semakin memuncak malam ni kannss . Ihiks ihiks . Lama dah tak borak kans . Lupa diri ada blog . ewah ! Rindu nak blogwalking , nak manja-manja , geser-geser kepala  kat blog . Apa kan daya ada juga benda menghalang . ekekekeh . A lot of stories kita nak share , tapi ngak sempat dong ! Tak berani nak janji update cerita-cerita happy, sad, tragis, horror and etc etc kat blog . 

DULU

SEKARANG
If you're rajin enough to scroll my oldest posts , so syok you all aku rajin edit-edit gambar siap ada watermark lagi tu . Amboiiiii ! Sekarang ? I tell ya , sekarang tak perlu jenuh nak edit-edit . Collagen kannnnnn adaaaa ! Tapi kenapa tetiba iolss rasa gambar yang edit tu paling cute . Wakakaka . 
Jika dibandingkan dulu dan sekarang , dulu aku fasih sikit kot nak menulis dan bercakap dalam English . Sekarang ? Orang tanya English , aku jawab BM . Orang tanya BM , sta…

Janji Hari Gawai !

31 Mei merupakan sambutan Hari Gawai bagi semua bangsa Dayak dan juga Tadau Kaamatan bagi suku kaum di Sabah .

Mereka yang berada di rumah panjang sedang membuat persiapan untuk menyambut pengabang . Rumah panjang pasti meriah sebab mereka yang berada di kota pulang untuk menyambut Gawai bersama keluarga ^_^ Tapi aku yang tidak balik sebab pengorbanan menuntut ilmu di negeri orang , menitis seketul seketul air mata , duduk sambil mendengar lagu Gawai di Youtube . Pesta Gawai dan Tadau Kaamatan di UPSI terpaksa ditangguhkan bagi menghormati kemangkatan Sultan Perak .

Teringat pada janji ayah yang nak melawat aku ke sini semasa Gawai . Ayah janji nak bawa mak dan adik-adik aku berkumpul bersama mak cik aku yang berada di negeri Sembilan untuk menyambut Gawai . Aku merajuk sebab aku kata tak dapat Gawai kali ini sebab mungkin tak ada cuti T____T Janji itu akan aku ingat selama-lamanya . Janji yang ayah buat tapi tidak sempat dikotakan :'( Aku seperti menanti deringan telefon daripad…

Aku Bukan Seorang Yang Baik

Semenjak dua menjak ni , perasaan aku tak menentu . otak aku pun tak menentu . aku pun tak tau nak cakap cam mana ! Hurmm . Sebab segala yang tak menentu tu lah menjadikan hidup aku kacau bilau ! Hidup aku sekarang tak tau nak cakap macam mana . Macam tak ada grace gitu orang putih cakap . Ada sesuatu yang menyebabkan aku selalu bagi negative thinking about people dan juga keadaan sekeliling . Aku belajar daripada banyak perkara . Dah lah perasaan aku hangin , otak aku mereng , ditambah lagi dengan amarah aku , haissshhhhh !! sampai aku terkadang bertindak di luar kawalan . Menyusahkan diri sendiri , seterusnya , menyusahkan orang lain juga .
Benar kata orang , nak menyesal ni selalunya lambat sikit . Dah buat baru menyesal . Manusia manusia . Aku pun manusia juga . Sering kali buat kesilapan . Kalau kesilapan yang sama diulang banyak kali , itu bukan kesilapan tapi pilihan . Orang yang mengulangi kesilapan banyak kali , memang bodoh . Macam orang yang tengah taip entry ni lah . Aku …

Mengamuk Hingga Pecah Pintu Rumah !

Weiii , ni apa kes lagi ni ? Gaduh dengan pakwe sebab lupa beli tisu basah untuk lap sisa aiskrim kat bibir ? Ke berperang dengan roomate / housemates sebab pindahkan seluar *tuuuutttt* yang dijemur ke tempat lain ? ekekekekeh .
Do you have been go through the situasion like : 
Kawan A : awak , assignments kita macam mana ? malam ini boleh jumpa tak ? Nak bincang dan siapkan apa yang patut .
Kawan B : awak fikir saya ni macam awak ke ?? Takda kerja lain ke ?? Tak boleh sabar ? Tau lah aku macam mana nak selesaikan ! Tak payah jumpa lah . Aku busy . Kau siapkan apa yang patut ! Serabut lah dengan awak ni !!
Derrrrrrrr , orang cakap elok-elok , dia melenting tak tentu pasal . Nasiblah dapat partner cenggini kan . Atas tu contoh lah ye . Kalau ada bersangkut paut pun , jangan salahkan sapa-sapa . Dah kehidupan di alam U ni sedemikian rupa . kalau takde masalah dengan assignments , sure bermasalah dengan orang sekeliling .
Iyo lahhh , marah itu perkara normal . Semua orang pasti pernah mar…

Perasan "I am back"

Hye everyone . I dont know . kenapa tetiba timbul menimbul tertimbul rasa nak menaip . ehems . i'm having light flu *macam ada yang kesah* :P Now , i'm busy with assignments . Banyak gilos benda nak cerita . Tapiiiiiiii kannnnnnnnn , kita tak pasti sama ada blog ini masih lagi boleh jadi tempat melepas tumbukan ! ehh ? Haha . I mean tempat berkongsi rasa . sebab kehidupan aku dah tak sama seperti dahulu :/
Le Friend *warm hug* 

GOODNIGHT ! 



Something To Be Remembered

Taip . Padam balik . Taip . Padam balik .
I need to be strong untuk menaip entry ini :')
Today should be spontaneous thursday right ? But , when i'm alone a lot of ideas and stories come off to my mind . Fuhhh . 
I never thought cuti semester kali ini penuh dengan dugaan . Tinggal seminggu lagi aku nak naik semester 2 , aku diuji sehebat begini . Now , i'm at my Uni :P Where to start ? Alahaiiiii ! God give me strength ! Aku tak berkesempatan nak live update kat blog perkara yang berlaku di sekeliling aku . Tapi i'm very active on Instagram , WeChat & Fb . 
Sedikit pun aku tak update fasal ayah aku sakit . I thought ayah sakit biasa je . Dia selalu sakit muntah , sakit perut tu je . Dia menghidap gastrik . 4 kali berturut turut ayah dihantar ke emergency . Tapi doktor tak berinisiatif pun nak masuk kan dia ke ward . Ok yang ini kita cerita lain kali . 
First day ayah and mak sampai kat rumah je , aku ada borak-borak dengan dia . Otw nak balik rumah from Kanowit , …

Baju Kurung Ketat Ketat

Hello Februari :)
Ada orang tak ? *tiup habuk di blog* Cuti sem selama satu bulan dah nak habis . Hujung minggu ni aku akan balik ke UPSI . Bermula lah zaman kesibukan assignments aku . ahaks :P Baru terpikir nak update blog . Nak menikmati cuti tanpa laman sosial *lah sangat sangattttttt* 
Cerita cuti aku mungkin tak menarik seperti awaks punya . Tapi ! Haaaa ada tapi ok . Cuti kali ini ada sentimental value gituuuuu . Meeting old friends and Spending time with oldfolks . Cerita itu akan diabaikan untuk hari berikut nya . Rileks , seminggu lagi derrr :P
Awak tau ? Pasti tak tau . Ni nak bagitau lah ni . Kerja aku makan je sepanjang cuti . Dah nak meletops dah badan aku ! I confirm baju kurung nanti ketats ketats . Haha . Tapi tak selamanya . Sebab bila dah sampai kat sana , U know berjalan kaki , rushing here and there , sleepless , naik tangga rumah 5 tingkek dan makanan yang anak tekak aku tak dapat nak adapt , pasti aku turun beberapa kilo . Sedih ni :'(
Chick A Licious , Mar…