Skip to main content

December Mood Baby




Oh Emmmm Geeeee !! I is lama dah tak up the latest entry. Sayu hati anakanda :'( Super sibuk lately. Maklumlah, the next Prime Minister. Haha. Berlagak lebih. Btw, cerita terbaru korang apa ? Maap lah ye, semenjak duduk sini aku dah ketinggalan zaman sikit. Tidur-makan-kelas-assignment tu je lah benda yang aku arif. Kesian ye dok ? 

Tak lama lagi, nak masuk tahun baru 2014 kan. Tapi blog ini sunyi sebentar bagai ada malaikat lalu. Kalau dulu, huru hara aku cerita tentang wishlist untuk New Year. kan aku dah bagitau yang aku ni busy ! *tetiba emo* Dah tua-tua ni dah reput tulang temulang nak berhajat. Ekekekeke. Of course ada. Tak nak cerita :P



It's Carolling time ! Before Christmas pasti meriah. Kawan-kawan kat Sarawak menyanyi berteriak bagai :'( Dapat kumpul chocolate and biskut banyak-banyak masa Carolling dari rumah ke rumah. Ni yang aku benci ni ! Sokayyyyyyyyyy, pengorbanan *sejuk kan hati sendiri* Tahun ini dan tahun-tahun berikutnya, aku akan menyambut Christmas dan Gawai di perantauan. Ehems perantauan lah sangatttttttt ! Aku selalu je buat hati sendiri sedih , kejap tu , pujuk lagi hati sendiri. Kelako beno anak dara Ibunda ni :P Wakakakakaka. Untuk mengelakkan rasa sayu di hati, tanak lagi cerita fasal benda ni. Mengalir macam air terjun pulak air mata nanti.


Untuk makluman ahkak ahbang sekalian, gambar di atas bukan diambil selepas mandi atau selepas main hujan okayyyyy. Gambar di atas diambil selepas aku selesai berzumba. You know, ZUMBA dance for stay fit ! Ehems ehemssss *tercekik tulang ikan di halkum* Aku tak suka jogging, malu neee nak berlari. Aku tak nak yoga, susahnya nak lipat lipat anggota badan. Badan aku bukan fleksibel mana pun nak beryoga. Paling mudah, ni haaaaaa Zumba dance, 30 minit dah mencurah pleuh keluar. Dah lah lagu rancak, aisehhhhhh syok sendiri dibuatnya. Lain kalau aku berjogging, macam mendera fizikal dan mental sendiri pulak. No no no !


Baik, fokus tajuk hari ini kepada aku saja. Tak suka, blahhhhh aahh ! Gua tak layan amoiii serupa lu. Wakakakakaka. Relax errr ! Bila aku buka Instagram, kawan upload muka pakai bedak sejuk Tanaka. Setiap malam, pasti ada muka dia bagai hantu kena siram dengan cat putih kat muka diupload ke IG. Sapa yang tak rasa tercabar ? Sapa yang tak naik angin ? So, what to do ? Aku carik lah mana kedai kat Tanjong Malim ni yang jual benda alah TANAKA . Haaaa , selanjutnya entry berkenaan Tanaka akan diupdate jika aku ada masa lapang nanti :P Stay tuned !

Miss Spectacles ! Diiktiraf ^_______^

Sikit je, dah nak habis dah ni. Sabar dan tabahkanlah hatimu menghadap muka ku sepanjang entry ini. Well ! Dah lama dah aku tahu mata aku rabun. Sejak aku tingkatan 5 dulu kot. Haha. Tapi baru sekarang nak buat cermin mata. Dah aku tak tahan asyik sepetkan mata bila tengok slide di depan. Asyik tanya kawan sebelah sampai kawan nak meludah kat aku pun ada ! Final decision, buat je lah dari aku terseksa kan. Ada ciri-ciri macam cikgu tak ?? *muntah warna hijau muda*


I miss my siblings, my family, my parents and my my my *hahahaha* so muchhhhh ! Tak sabar nak balik Sarawak. 28 hari lagi ! After study week, final exam. After final exam, terus on the spot, hari nyak t ulih pulai, alu pulai mey aku !! Akai !! Cepatlah masa !! Much love . Bye :')





Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Luahan Hati Seorang Bohsia

Today is Friday . I'm free . Eh , bukan aku memang selalu free ke ? wakakaka . Ohkay serius sikit . TV show favourite dah nak start dah ni . fokus fokus fokusssss !
iklan ini ditaja oleh Loreal Paris .  Apa kaitan diri ku ini dengan Loreal Paris ? Tetiba (-_-")
Hye you all ! Selamat pagi ! apa khabar ? Anda , bersama saya pengacara pada hari ini Cik Meeniey Vogue The Best !! (lambai tangan) Anda sedang menyaksikan rancangan No Rumours No Glamours ! Nah , ko ada ? Kita akan kupas sedikit tajuk mengenai perjalanan hidup seorang bohsia bersama tiga orang tetamu jemputan iaitu Profesor Kiah , Datin Joyah dan bekas bohsia Cik Munah !
Main main jugak , gedik gedik jugak tapi aku tak sentuh fasal hidup orang lain . ewahhhh ! Isnin minggu depan , aku akan sitting for JPJ test pukul 2 petang . Harap semuanya berjalan dengan lancar . Sebulan dah aku belajar memandu . Dulu , hidup hidup aku ingat belajar drive sampai 3 bulan . Mana ada orang nak ajar engko sampai 3 bulan ? At least lah…