Skip to main content

Aku Dan 2013 :)




Seriously , New Year Eve ?? Cepat gilos masa berlalu ! Oh Emm Geehh ! Haha . Relaks . Study smart baby :P Update blog dengan pantas cara Usain Bolt pegang rekod dunia . Flash back atau cuba mengingat semula peristiwa paling manis dan juga pahit yang aku alami sepanjang 2013 .

Januari 

Kehidupan normal .
Bermula kehidupan aku sebagai penggangur terhormat. Selepas tamat STPM , nak kerja . Katanyaaaa . Tak jadi . Nak relaks dulu . Aku belajar memandu di Institut Memandu Maju Jaya . Ambik lesen tertunggak . Erk ?

Februari

Kehidupan normal.
Tak jadi juga nak kerja . Malas lah . Rela aku makan tidur di rumah . Anak bapa :P And , paling teruk aku gagal buat kali pertama ambik lesen . Silap sikit kot kat traffic light >_<

March

Aku repeat JPJ test . At last , berjaya !! Yeayyyyy ^____^ *senyum nampak gusi* Keputusan STPM juga diumumkan . Nervous okay . Berdenyut ghairah jantung i >_< praise to the Lord , keputusan STPM aku not bad lah :')


April

Aku membuat permohonan UPU . nervous plus stres nak memilih course sampai jumpa guru kaunseling sekolah -_-" so bad ! Then , i got my new cellphone sebagai hadiah , kata ayah . I love u , dad :* 


May

Keadaan agak kacau bilau . Haha . Panggilan untuk Ujian MEDSI secara mendadak . Lulus ujian medsi , aku dipanggil untuk menghadiri temuduga ISMP Bahasa Melayu (UPSI) di UiTM Kota Samarahan , Kuching . Nervous ! Pengalaman baru bagi aku . Thanks to my parents and family yang bagi support :*


June

Aku lupakan tentang agenda sambung belajar . On June , unexpectedly , aku dan keluarga telah pergi ke Kalimantan Barat untuk menziarahi saudara di sana ! Tak sangka dapat ketemu sama oma dan kakek nya . Haha :P And aku ada seorang kazen , usia 2 or 3 tahun *lupa . nyanyuk* Her name is Mura . Sangat talkative ! :D


Julai

Bulan Julai give me great not great feeling ! Kita cakap fasal great feeling . Ihiks . Keputusan UPU keluar . Aku lulus temuduga dan berjaya mendapat tempat di UPSI bagi program ISMP BM dengan Kepujian ! *Ehems* Berjaya buat my parents proud ^_^ Second , the saddest part was aku telah diadmitted ke hospital sebab sakit demam denggi -_-" Kinda damn you tau ?! 


August

"Aku nak ubah style rambut . Anyone yang sudi sponsor ?"
"Tak perlu lah . Bukan awak kata rambut awak tu banyak gugur"
"Alaaaaa . Nak jugak ! Nanti masuk U tak shantek" *tutup muka* Haha
"Baik . Nanti saya bagi duit . Tapi jangan mahal sangat tau !"
Yeayyyy , my grandma so sweet to the limit of sugarcane :* Everyone love me ! Thanks nekkkk :)
Hujung bulan August juga blessing party for me sebelum turun ke Tanjong Malim :'(


September

It was seem the hardest part , the saddest part . Huk haloh , semua benda nak bersedih ! Haha . My parents and sista menghantar aku hingga ke Kolej Kediaman UPSI . Bila mereka balik , rasa macam nak jerit dari tingkat atas tak bagi mereka balik . Hell yeah , life must go on ! Gituuuuuuu :P My new life bermula . Pendaftaran pada 1 September 2013 


October

Aku menyertai pelbagai aktiviti . Niat nak aktif *lah sangatttttt* ! Haha . One of it Lan Berambeh di PWTC . Dapatlah mengubat rindu pada Sarawak sedangkan baru sebulan je kot kat sini . wkwkwkwk . I met a few well-known people such as Justin Bieber Bryan Nickson and Noh Hujan . Alaaaa , husband kepada Mizz Nina itueeeewwww !

November

Cuti seminggu i were flying back to Sarawakkkkkkk !! Haha . Gembira okay . Dapat jumpa family . Waaaahhhh , rindu gila perasaan itu -_-" Balik je dari Sarawak , aku kena mengikuti Experiental Learning untuk kursus Pembangunan Sahsiah . Penat gila kot perlu mencari pekerjaan di Pekan Tanjong Malim . Hasil keringat kami akan disumbang ke rumah anak yatim ;)


December

It's almost come to the end ! Haha . Semester 1 pun hampir habis . On this month , kami *ceyyyy kamiiiii . Haha* Kursus Psikolinguistik yang terdiri daripada kami kami ni telah mengadakan ala-ala Friendship Dinner bersama lecturer Dr Norul Haida . Tema dinner kami Glowing Behind The Mask . Huhu . Vogue kevavoommm nama itueeee ! ^___________^


So , what's nextttt ? Stay tune . I'll update about my masquerade dinner , laterrrrrr :P Tahun ini rasa cepat sangat masa berlalu ! Huhu . My wishlist untuk tahun 2013 dan 2012 sudah termakbul . I'm so excited . Apa yang aku nak , apa yang aku hajatkan untuk tahun ini dan tahun lepas sudah berada dalam genggaman . Ecehwahhh !! Untuk 2014 , wishlist aku biarlah rahsia ! And for the first time ever aku menyambut Christmas dan New Year tidak bersama keluarga . Poor me :'( Nevermind , less than 2 week , i'm coming home ^_^


Happy New Year , Everyone !
May this new year , give you a new spirit , new person . Leave all the worst memories . The best of luck for new year . May happines and prosperity always be with you .




From me with love ,




Comments

Zamani Abe said…
wow banyak nye kisah dia! wish 4 ur luck in 2014!

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…