Skip to main content

Untuk Mangsa Peperiksaan




Zaman aku dah lepas .

Hahahahaha . Adoii , budak SPM sekalian alam ! Pasti ada yang gabra masa ni . Nota belum abis baca lagik . Skip tajuk ini , takut ada keluar pulak . Well , harus berpegang pada prinsip better late than never . Tak gituu ? wkwkwkw . Juga ada yang relaks brader , brader relaks . Ber-facebook setiap masa , ber-instagramming duapulohpatjam . Amboiihhh ! Actually , you need to put yourself in positive stres . Kalau macam aku , positive stres aku like aku taknak kalah kepada kawan-kawan yang lain . Aku mesti belajar lebih daripada mereka . Aku nak masuk U . Harus masuk U tahun depan ! Contohlah kan . Kemahuan awak tak sama dengan kemahuan aku . Kemahuan setiap orang berbeza . 



So , di sini ada beberapa perkara *sangat membantu* yang sering aku amalkan sebelum menduduki peperiksaan . 

Bersihkan hati dan fikiran . Awak perlu positif . Walaupung kekadang aku cenderung kepada negative thinking . Haha . Kawan berhutang dengan awak , takpe halalkan . Ibu bapa marah awak , takpe diam je . Cikgu pukul / marah / caci maki awak , takpe maafkan je . Awak perlu minta maaf dan memaafkan semua orang di sekeliling awak . Sebab awak inginkan hati dan fikiran yang tenang semasa menjawab soalan . Betul tak ? Percayalah , tak ada seorang ibu bapa dan guru yang ingin melihat anak / pelajarnya gagal :')

Baca nota sepintas lalu . Aku akan baca nota ringkas yang aku tulis di tepi tepi buku teks . Baca dengan sepintas lalu dan cepat . Sekadar untuk mendapatkan gambaran . Janji aku tahu main point . Main point tak semestinya sejibik sejiban dengan yang dibaca . Aku selalu guna ayat sendirik . Sonang siket nok mengingatnya . Huraian isi aku selalu goreng goreng sampai hangit . Wakakakaka .  

Ransangan pada diri sendiri . Semasa belajar atau sebelum tidur , aku sering berkhayal . Aku sering angan-angan . Tak kesah lah orang kata aku ini mat jenin ke . Janji hati senang . Nak berjaya mesti ada satu target . Nak mencapai satu target , awak perlu berusaha . Macam aku , target aku nak pergi mengelilingi negara-negara Eropah . Kalau aku tak buat apa-apa bermula dari sekarang , macam mana aku nak pergi ke sana . Iye dok ? Aku sering berkhayal nak mengelilingi negara Eropah bersama suami *geli hati . belajar belum habis nak bersuami . Gatal* haha . Keluarga , mak ayah , adik adik dan kengkawan . Gituuuu . 

Kongsi ilmu . Cikgu Matematik aku dulu , Cikgu Zuliana selalu kata "Ajarlah kawan-kawan yang lain . Kalau awak ajar kawan-kawan yang lain , awak akan jadi lebih faham" Jangan kedekut ilmu . Makin banyak awak berkongsi ilmu , makin banyak pahala awak . Bukan setakat ilmu je , info-info penting yang awak tahu pun awak boleh kongsi dengan kawan yang lain . Kalau awak tahu berita semasa atau awak tahu siapa nama setiausaha PBB ke apa ke , kongsi je dengan kawan . Tak kesah mereka nak kata awak nak show off . Awak tau , jika awak ingin orang lain berjaya , awak juga akan dapat balasannya ^_^

Check keperluan . Peralatan untuk peperiksaan like pencils , pens , pembaris and etc etc harus di check . Yang paling penting , check slip dan IC . Simpan semua benda itu pada waktu malam sebelum hari peperiksaan . Check berjuta kali pun takpa . Nanti nanti tak mengelabah kat sekolah kalau ada benda yang tertinggal . Kalau pengawas peperiksaan baik , dia kan benarkan korang masuk walaupun tanpa slip dan IC . Masa STPM 2012 , aku tertinggal slip peperiksaan . Menggelabah aku ! Berfeluh feluh . Dah lah subjek haritu Sejarah 2 . Aku kena relax kan diri dulu dan be positif . Sedangkan hanya Tuhan yang tahu aku nak meraung kuat-kuat T.T tapi nasib baik , pengawas peperiksaan suruh je aku masuk ambik peperiksaan . 

Jangan panik ! Aku jenis yang slow sikit nak panik bila dalam dewan peperiksaan . Kawan-kawan yang lain panik sebab masa . Yeeeee , masa . Tengok pada jam , dah tinggal 10 minit tapi karangan panjang 650 patah perkataan pun belum siap . Contoh je lah . Sapa yang tak panikkkkkk ! Aku ada satu tabiat . tapi jangan tiru . Ada baik dan buruk lah tabiat aku ni . Aku bila tiba exam pasti nak ada jam tangan baru . Jam tangan aku akan bagi 10 minit lebih awal . So , aku mungkin akan siap awal 10 minit dan masa 10 minit tu untuk aku buat soalan yang ditinggalkan atau soalan yang aku tak tahu . Bila korang panik , apa kebenda pun korang tak boleh nak buat . Jangan panik bila tengok kawan yang lain dah siap . Itu psiko secara tidak langsung . Keep calm and write the last sentence . Gituuuuuuu !

Usaha usaha juga , sembahyang jangan tinggal . So , here's the prayers for SPM / STPM candidates before you enter examination hall .

Dear Lord ,
as I take this exam , I thank you that my value is not based on my performance ,
but on your great love for me . Come into my heart so that we can walk through this time together .
Help me , not only in this test but many tests of life that sure to come to my way .
As I take this exam , bring back to my mind everything i studied 
and be gracious with what i've overlooked .
Help me to remain focussed and clam , confident in the facts and my ability ,
and firm in the knowledges that no matter what happens today you are there with me .
Amen .



p/s : Aku bukan pelajar yang pandai . Aku bukan pelajar yang berkeputusan gempak . Tapi aku ada prinsip sendiri untuk berjaya seperti orang lain . Setiap orang mempunyai cara yang berbeza untuk menentukan hala tuju hidupnya :') Hanya ada 3 perkara yang penting iaitu USAHA , USAHA LAGI , TERUS USAHA ! Semoga berjaya kepada pelajar yang menduduki SPM esok dan STPM juga ^___________^





Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…