Skip to main content

Lan Berambeh 2013





Hye earthlings !  Lama gila blog ini tidak up dengan entry baru . Tak macam dulu-dulu kan . I is busy lady . A lot lot lot of assignments need to do and submit . FYI , aku sekarang berada di rumah sendiri . I'm at Sarawak . Bahagia sungguh . Lari sekejap dari Tanjung Malim ^_____^

Oh ha ! Lan Berambeh 2013 . Macam semangat je , macam happy je nak join . Bulan Oktober kot join . Baru terhegeh-hegeh terkinja-kinja nak update sekarang . Muahahaha . Event ini berlangsung pada 5/10 di PWTC dari pagi sampai ke malam . Banyak program sudah dirancang . Karier Talk bersama Menteri , Tiara Jacquelina & Husband , Noh Hujan , Bryan Nickson and etc etc *malas nak menaip* 



Sebelum masuk ke dalam Dewan Tun Abdul Razak , PWTC kena mendaftar dulu . Dapat seketul goodiebag *lah sangatttttt* yang berwarna kuning . Isi kebenda dalam tu takyah gitau ekk ! Takda diamond in the sky pun dalam tu . Gituuuuu . Haha . Masuk je dalam dewan , perut ku disambut meriah oleh makanan . Breakfast disediakan . Aku ambik 2 kerat sandwich . Ok lah tu , alas perut sebelum makan tengahari kann .







2 kerat sandwich :D


Breakfast with the ladssssss . 
Yang mana satu idaman kalbu ?

Lepas breakfast , kitorang pergi melawat booth-booth yang dibuka di belakang dewan . Begitu banyak booth , aku terperasan kejap . Ni ada seorang lelaki bertopi , berdiri di dalam booth , Terus aku tunjuk dan kata "Itu Noh Hujan lahhhhhhh !" Banyak yang tak kenal Noh Hujan . Tengok kengkawan lain yang ambik gambar dengan Noh , mereka yang tak kenal pun nak bergambar sekali . Cisss ! Menyemak je . Mihmihmihmihmih


Andddddd , the best day on Lan Berambeh is i've met Bryan Nickson ! Ajajajajaaja . Bryan naik atas pentas pun aku tak senang duduk . Aku cakaplah dengan "kawan sehari" . Eh , kenapa kawan sehari ? Seaba aku hanya berkawan dengan dia hari itu je . Tak tanya nama , tak tanya belajar kat mana . Lepas abis je Karier Talk dengan Bryan Nickson , dedua cabut larikkkkk ! Hahaha . Ok , kita sambung . Aku cakaplah dengan kawan sehari camni "nanti aku harusssssssssss bergambar dengan Bryan" dan kawan sehari pun kata "weiiii , ko tau sik . Kamek minat Bryan juak . Geng kitak duak ohhh . Kelak kita duak ambek gamba sesama k" Lepas ambek gambar dengan Bryan , aku terus cabut . Pasti kawan sehari tercari cari di mana kah aku sebab dia nak ajak aku bergambar . Malas lah dia bukan retissssss pun *mata ke atas*

Me and Bryan Nickson . Aku nak bergambar seorang je dengan dia . Yang lain nak interframe , aku halau ! Termasuk kawan sendiri . Hahaha . Ada aku kesah *mata ke atas sangat sangatttttt* Takziah kepada Bryan dan keluarga . Ayah dia telah meninggal dunia beberapa bulan yang lepas . Kat bahu sebelah kiri dia masih lagi ada tanda kain hitam . 

Yang ini retissss mana pulaks ? Haha . She's not retis . She's not femes . Haha . She's not syasya , macam shantek je , macam shomel je . hahahahaha *gelak pegang perut* She's my satu kampung people . She's my ex-schoolmate . Junior . Tetiba masuk U batch aku . Mencikkkkkkkkkk ! Kalau tak , mudalah kami batch 93 ini tanpa ada gangguan batch 94 >____< She's Natalie . Aku panggil Natty baby *wuackkk , baby lah sangat* Gurau :P


Sebelah malam , lagi ramai yang datang . Di Lan Berambeh lah semua anak Sarawak berhimpun . Tak kira yang bekerja di semenanjung atau yang belajar di IPTA/IPTS . Malam tu , TYT , Ketua Menteri dan Timbalanya pun ada datang . Thanks for the dinner . Semua masakan Sarawak ada . laksa Sarawak , mee kolok and memacam lagi lah . Aku tak tau mee kolok ada disediakan . Aku tau selepas aku tengok kawan pos gambar kat Instagram . Uhuks *nanges sebulan* Sambil makan , kitorang dihiburkan oleh beberapa orang penyanyi . Last , kitorang nak balik tetiba penyanyi Iban , Ricky Andrewson membuat persembahan . Niat nak balik tergendala sekejap .


Sambil makan juga , kitorang menonton bola secara streaming brought to you by TM . Gituuuuu , promote sekejap . Sarawak lawan apatah tak ingat pulak . 3-1 . Sarawak menang ! Memang gamatlah keadaan dalam dewan . Nak suap sekali , sudu tepelanting sebab dorang jeritttttt gollllll . Nak suap dua kali , pinggan jatuh sebab dorang kuciwa tendangan tak masuk gol , kena palang je . Muahahahaha ! 

Proud to be Sarawakians !


Suasana di dalam dewan tak seperti di KL . Semua rasa suasana di dalam dewan seperti menyambut perayaan Gawai . Begitu meriahhhh habaq hang . Aura Sarawak dapat rasa dalam dewan apatah lagi bila student Iban bertemu sesama sendiri . Dapat hilangkan rasa rindu pada kampung halaman . Dalam perjalanan balik ke Tanjung Malim , aku kena bagi pelempang pada diri sendiri dengan kuat . Aku kena sedar yang aku ini berada di tempat orang , bukan Sarawak . Tak bole mimpi lelama , nanti nanges sampai bijik mata terkeluar . Dah satu hal ! Hidup merantau . Biasalah tu . 




Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Luahan Hati Seorang Bohsia

Today is Friday . I'm free . Eh , bukan aku memang selalu free ke ? wakakaka . Ohkay serius sikit . TV show favourite dah nak start dah ni . fokus fokus fokusssss !
iklan ini ditaja oleh Loreal Paris .  Apa kaitan diri ku ini dengan Loreal Paris ? Tetiba (-_-")
Hye you all ! Selamat pagi ! apa khabar ? Anda , bersama saya pengacara pada hari ini Cik Meeniey Vogue The Best !! (lambai tangan) Anda sedang menyaksikan rancangan No Rumours No Glamours ! Nah , ko ada ? Kita akan kupas sedikit tajuk mengenai perjalanan hidup seorang bohsia bersama tiga orang tetamu jemputan iaitu Profesor Kiah , Datin Joyah dan bekas bohsia Cik Munah !
Main main jugak , gedik gedik jugak tapi aku tak sentuh fasal hidup orang lain . ewahhhh ! Isnin minggu depan , aku akan sitting for JPJ test pukul 2 petang . Harap semuanya berjalan dengan lancar . Sebulan dah aku belajar memandu . Dulu , hidup hidup aku ingat belajar drive sampai 3 bulan . Mana ada orang nak ajar engko sampai 3 bulan ? At least lah…