Skip to main content

Kehidupan Baru




Hye semua !

Hari ini masuk hari ke 6 aku dah berada di negeri orang . Rasa sedih , rasa rindu , rasa nak nanges , rasa segala rasa yang aku alami . Aihhhh . Rindu sangat sangat dengan Sarawak *jatuh air mata menaip entry ini* Tapi nak buat lagu mana . Menuntut ilmu biarlah sampai ke negeri China ye dok ? Mihihihi .

Sekarang aku sendirian di hostel . Roomate pergi pekan kejap . Baru balik dari Cafe makan bersama kawan terapat sekarang . Nasib baik ada dia . Terubat rindu .

As you know , first of September merupakan hari pendaftaran bagi penuntut IPTA . Dari Sarawak ke Perak bersama family tersayang terindu . Bila family balik usai saja membantu mengemas rumah , jantung semakin berdebar . Cuba menahan air mata . Well takmo buat mom and dad susah ati :'(

My bedroom . New bedroom .

My new house . Kolej Aminnudin Baki .

My new friends ! Luckily to have them , also Sarawakian .
So , tak terasa sangat lah duduk di negeri orang .
Sebab ada yang boleh bercakap Iban dengan aku :)

Majlis penutupan Minggu Destinasi Ukhuwah .

Bersama ahli ahli kumpulan DON .
Nakal melebih korang >_<"
Cikala kaci kaci , cikala kaci kaci . Buang buang sui ! Buang buang sui !

Bersama gadis gadis Sarawakian .
I need them in my daily life for now ! <3

Last activity .
Majlis Pembacaan Ikrar Mahasiswa Mahasiswi UPSI 2013/2014 .
Semua seragam . Tambahan , ketua pembaca ikrar anak Sarawak . Kagum :)


Ok lah . Enough for now . Kang nangis kang tulis pepanjang :/ Gonna explore this place and Uni life more , so that , i'll enjoy my life here . Bye :*





Comments

Suzy Mildred said…
i followed u. u're my first "following". haha.
Suzy Mildred said…
did i post my comment? -,-
Suzy Mildred said…
duh~~ wats happening now? -,- my comments' pending.? or wat? -_- quite blurrrrr.....

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Luahan Hati Seorang Bohsia

Today is Friday . I'm free . Eh , bukan aku memang selalu free ke ? wakakaka . Ohkay serius sikit . TV show favourite dah nak start dah ni . fokus fokus fokusssss !
iklan ini ditaja oleh Loreal Paris .  Apa kaitan diri ku ini dengan Loreal Paris ? Tetiba (-_-")
Hye you all ! Selamat pagi ! apa khabar ? Anda , bersama saya pengacara pada hari ini Cik Meeniey Vogue The Best !! (lambai tangan) Anda sedang menyaksikan rancangan No Rumours No Glamours ! Nah , ko ada ? Kita akan kupas sedikit tajuk mengenai perjalanan hidup seorang bohsia bersama tiga orang tetamu jemputan iaitu Profesor Kiah , Datin Joyah dan bekas bohsia Cik Munah !
Main main jugak , gedik gedik jugak tapi aku tak sentuh fasal hidup orang lain . ewahhhh ! Isnin minggu depan , aku akan sitting for JPJ test pukul 2 petang . Harap semuanya berjalan dengan lancar . Sebulan dah aku belajar memandu . Dulu , hidup hidup aku ingat belajar drive sampai 3 bulan . Mana ada orang nak ajar engko sampai 3 bulan ? At least lah…