Skip to main content

Checklist Barang Penting & Keperluan





Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)

Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .

Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju & seluar mengediks (ko nak melencong . takan nak pakai baju kurung)
Kain batik sarung
Baju sejuk (sweater)
Baju tidur

*Kasut

Kasut kuliah
Kasut sukan
Sandal
Kasut mengediks
Selipar tandas

*Gadgets

Labtop
Handphone/s
MP3
Pendrive
Camera

*Dokumen Penting

IC dan salinan
Kad Bank / SSPN
Sijil asal & salinan
Gambar passport
Buku Bank

*Barang Keperluan Bilik

Cadar dan sarung bantal
Selimut
Kunci mangga
Mug / pinggan / sudu

*Kegunaan Sembahyang

Holy Bible
Holy Prayer Book
Holy Rosary (bawak lebih . Gantung atas kepala)
Holy water

*Ubat Ubatan (mini first aid for myself)

ORS
Ubat sakit perut / kepala
minyak panas / gamat
handyplast
ubat kurus

p/s : semua benda yang bertanda bintang merah (*) di atas akan disumbat masuk ke dalam luggage . harap maklum

*Barang Kebersihan

Sabun mandi / pencuci
Berus / ubat gigi
facial foam
syampu
tuala
baldi / bakul
hangers & penyepit

*Barang Elektrik

Water heater
termos
botol air
seterika
rice cooker

*Makanan (lewat malam mungkin lapo atau awal pagi malas bangun tak sempat breakfast)

Instant bubur / soup / noodles
Bread
Drinks in packets ( milo , nescafe , nesvita)
Biskut
Beras & Sardine (kongsi beli)

*Alat Tulis

Pen / Pensel
Kertas A4 / writing pad
Note pad

p/s : semua barang yang bertanda biru (*) dia atas boleh dibeli sesampai ahkak di sana nanti




I think , itu saje kot . Kalau ada pape yang perlu ditambah , akan dicheck later . Miuhuhuhuhuhu (gelak tak ikhlas) Aku tengok benda yang aku senaraikan di atas macam aku ini baru sahaja lepas berkahwin , lepastu kena halau dengan keluarga , lepastu sewa rumah , lepastu nak menyara diri sendiri . eh , kenapo puloks ko nak menyara diri sendiri ? Laki ko lah yang menyara ko kannnnssss !! hahaha . tetiba . well , imaginasi aku memang melampau ! Bagai nak berpindah berhijrah je benda yang aku nak angkut . Dok hostel je kotttt . Tak perlu nak angkut satu rumah . Hellooooo , pardon me ! Eheks ehems ! Hostel merupakan rumah kedua tau . Ok itu saje :)





Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…