Skip to main content

3 Short Visit : Kalimantan Barat , Indonesia




Selepas bontot kembang duduk berjam jam dalam kereta sepanjang perjalanan , at last sampai juga ke destinasi cinta . Then my dad macam terkial kial and hilang idea nak pergi mana time drive . As i told you , kat sana tarak jumpa sign board ! Andddd .

Dad : Mana jalan nak pergi RUMAH AKU ?
Mom : Tanya lah orang yang lalu lalang 
Me : Apa lah ayah ni ! Rumah sendiri pun tak tau ke ? (-_-)
Mereka : *pandang aku bagai pandang spesies terancam*




Pembangunan di KB masih lagi mundur . Jalan raya hanya diturap berdekatan penempatan sahaja .
Di mana ada perkampungan , di situ ada jalan raya berturap . Ngehngehngeh ! Tar yang warna hitam mereka bakar sendiri . Sepanjang jalan , seriously korang akan dapat tengok manusia sebagai mesin untuk membuat jalan . Mereka menggunakan tenaga manusia untuk menurap , angkut batu , menggaul simen . Malaysia , kita duduk tunggu mesin panggil "Siap gaul dah simen ko . Nah ambikkk !" Can you imagine it ? Panas terik tak berbaju menggali parit sebelah jalan . Salute salute :)



Sampai di rumah nenek aku merangkap ayah aku juga , villagers kumpul reramai pandang ke arah kereta . Bagai diva i you tau ! Sebab cernin kereta gelaps . Orang kumpul banyak banyak diluar sambil cakap nyongnyongnyongnyong *aku tak tau bahasa mereka jadi aku nyong nyong je menaip* Bila ayah aku keluar dari kereta dorang like , Eh awak ke ni ? Oh tak ingat saya siapa ? Oh saya ini saya itu ! *Kottttt , macam tu kottt*


Kitorang dijamu dengan makan tradisional . Gambar pertama di atas yang panjang semacam tu , muahahahaha *sempat ketawa* makanan tradisional . Mana mana rumah kitorang pergi pasti ada . Nama dia , kelambe / kelamey . Yang lain aku lupa dah nama dia . ihiks . Warna hijau tu , Donut Big Apple . Ok tipu . Aku pikir itu donut , aku terus terang sebut "Donut ini tante ?" Tante macam blur "Donut ? Bukan . Ini Apam" Salah aku juga kan , bahasa donut kemain urban ko guna ! Dorang macam food shock dengar . Haha . Boleh ?


Picture source : FB Page
Ini lah pokok Ijok itu . Haaaa . Cara nak mendapatkan air Ijok :)

And , this drink we call as Ijok . Ijok ini lebih kurang macam tapai . Ijok ini ada pohon sendiri . Mereka ada masa tertentu nak ambill air dari buah nya *kot* Mereka memang tanam banyak banyak pokok Ijok . Tak perlu susah nak keluarkan duit kalau nak minum dan hang kan kepala . Wakakaka :) Ijok ini memang terpopular di sana . Fresh Ijok rasa dia macam air tebu sebelum dicampur sejenis daun untuk menjadikan ia berbisa . Hurm , ayat aku rancangan dokumentari sungguh !

Picture source : FB page

This Gereja St Martinus / St Martin . Nama daerah mereka diambil sempena nama seorang Nabi kristian iaitu Martin . Daerah / Benua Martinus :) Sempena ulang tahun ke 100 Gereja St Martinus , mereka menyambut dan meraikan dengan besar besaran . Dorang ajaklah me and my family , datang lagi . Tapi ye lah , my dad cakap save budget sebab anak nak study . ihiks . Malu ittew tauuuuu ! :P



Aku ingat kat sana ada pili air . Ada sumber air hingga sampai ke rumah . Boleh guna untuk showering dan bathing siap ada buih melekat di kepala bagai . No no no ! Tempat mandi memang ko kena pergi ke sungai . Sungai dia hurm tak lah jauh , tak juga dekat . Ko kena melalui semak samun dulu , baru sampai tempat mandi . Memang cantik pemandangan kat kawasan sungai itu . Air jernih . Sejuk lagi . Tapi sangat derasss ! Tapi masalah utama di KB sama juga di Malaysia , manusia mencemari sungai . Yaaaaa ! Kenyataan yang menampar pipi sendiri ! Ko tau aku mandi , abis gosok gigi , tiba tiba ada benda putih melanggar aku . Haha . Ko tau pampers perempuan (=_=") euuwakks !


Sedikit blur gambar ini . Kamera telefon je ni . Me , mum and nenek with my tante and kazen :) Enjoy mandi di sana . Sangat fresh air . Banyak benau ikan tau . Siap kita mandi dia macam nak gigit je montot kita . haha !


Dannnnn binatang ini , Sapi kan ? Terima kasih lahhh bebanyak ye pak cik sapi *bukan Safee Sali* . Hari pertama kitorang mandi keadaan sudah gelap . Jadi , tempat mandi sapi bersamaan tandas sapi dijadikan tempat kitorang mandi jugakkkk ! Woahhhhhh !! Muchos gracias meamoreee !! 





Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Luahan Hati Seorang Bohsia

Today is Friday . I'm free . Eh , bukan aku memang selalu free ke ? wakakaka . Ohkay serius sikit . TV show favourite dah nak start dah ni . fokus fokus fokusssss !
iklan ini ditaja oleh Loreal Paris .  Apa kaitan diri ku ini dengan Loreal Paris ? Tetiba (-_-")
Hye you all ! Selamat pagi ! apa khabar ? Anda , bersama saya pengacara pada hari ini Cik Meeniey Vogue The Best !! (lambai tangan) Anda sedang menyaksikan rancangan No Rumours No Glamours ! Nah , ko ada ? Kita akan kupas sedikit tajuk mengenai perjalanan hidup seorang bohsia bersama tiga orang tetamu jemputan iaitu Profesor Kiah , Datin Joyah dan bekas bohsia Cik Munah !
Main main jugak , gedik gedik jugak tapi aku tak sentuh fasal hidup orang lain . ewahhhh ! Isnin minggu depan , aku akan sitting for JPJ test pukul 2 petang . Harap semuanya berjalan dengan lancar . Sebulan dah aku belajar memandu . Dulu , hidup hidup aku ingat belajar drive sampai 3 bulan . Mana ada orang nak ajar engko sampai 3 bulan ? At least lah…