Skip to main content

Will You Marry Me , Meeniey ?




Yes , Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) with all my heart ! I'll marry you on First of September 2013 .

Lama kita dah borak borak kan ? Actually , result UPU dah keluar . Korang dah terima korang punya result tak ? Congrats kepada yang layak continue your study . Bagi yang tidak layak , buatlah rayuan dan doa banyak banyak . Harap dapatlah rayuan tu ! ^_^ As for me , never expected , akan dapat tawaran dari Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) in Bahasa Malaysia course . Thank you UPSI sebab memilih aku (besar gilos lubang idong ko ahkak M) hahaha :P

Kecik kecik , parents selalu tanya cita cita apa . Aku jawablah nak jadi Polis . Kekadang nak jadi Arkitek . Lepas tu nak jadi Akauntan . Ambik ko nyahhhhh ! Cita cita tak menentu . Main sebut ikut sedap kek raya mak sedara tiri jiran ko je . Hahaha . Well , aku kan bercita cita tinggi . Dulu , selalu tulis biodata kat buku kawan cita cita mesti tinggi . Belek kejap dengan kawan yang lain . Kalau kawan punya nak jadi doktor , takan aku nak tulis jadi nurse . Kira kecik je pangkat dia kan ? So , aku tulis lah nak jadi Engineer . Muehehehe . Konsep kat sini , berdiri sama tinggi duduk sama pendek . Eh ? Mihmihmih :P

Bila usia dah meningkat sikit , otak dah mula berfungsi sikit . Boleh tahan juga cita cita . Mesti kerlasssssss . Tapi usaha nya entah kemana ! Form 1 , 2 and 3 datang je sekolah dengan muka macam tenuk . Tanpa ada matlamat . Cikgu tanya apa cita cita ? Jawapan artis popular ABPBH masa tu , "Cikgu , kalau semua orang pandai , sapa lah nak cuci tandas awam sapu jalan ?!" Wakakaka . Melenting baling diri sendiri cikgu dengar jawapan tu .



Masuk form 4 and 5 , mula lah ada cita cita yang jelas . Nak jadi doktor . tapi tak dapat . Nak jadi MA , gagal interview SPA . Teruskan form 6 . Tapi niat nak masuk Science fields tu tetap melambung tinggi ! Tetiap hari update SPA . Dapat temuduga nurse sekali , tapi gagal . Then , dapat temuduga nurse gigi tetap gagal . Hoiiii , ko dah kenapa ahkak M ??!! Gagal manjanggggg . Bodoh , otak udang ke awak ni ? Amboih , mulut longkang bau jamban ! (>,<) So , aku anggaplah memang dah bukan nasib dan takdir aku dalam bidang Medics (statement sama nak selamatkan diri dari kutukan orang ramai) Haha . Nak tak nak , aku teruskan juga form 6

Form 6 , aku dah berubah arah . Terjun dari kelas Science ke kelas Sastera . Aku belajar Sejarah . Jadi , bersemangat waja lah aku nak jadi lawyer . Ehem , apasal tekak aku macam gatal berkahak sikit neh dengar orang yang menaip ni nak jadi lawyer ? (-_-") Bila result STPM dah keluar tu , agak menampar pipi sendiri juga ahh . Terkezut oden Sejarah boleh slack tapi tak gagal . I is tak pernah gagal apa apa papers masa exam sebenar . Kalau exam setiap semester tak payah kira , kadang kadang kalau malam tak belajar pagi esok memang tak hadir . Haha . Kantoi ! Dah nasib dan takdir jadi alasan aku tak boleh jadi lawyer . Hurmmmmm....... (mengeluh panjang)

Interviewer tanya aku , "Kenapa result Sejarah awak boleh jatuh begini sedangkan SPM awak dapat A lebih bagus dari subjek BM ?" Aku sengih sengih macam siput babi busuk je . Nasib baik masa interview . Kalau bukan masa interview nak je aku jawab "SPM dan STPM perkara berbeza" Nampak tak permainan dia ?

Dalam banyak banyak cita cita kalau korang perasan start dari atas tadi , aku tak pernah pun menyebut nak jadi seorang Guru . Sampai sekarang aku masih tak percaya yang aku dapat tawaran dari UPSI . Jadi Guru BM lagi tu . Dah lah blog yang aku taip ini parasit dalam karangan . Cemana nak membantu memartabatkan bahasa kebangsaan . Kadang kadang bangun pagi dengan muka serabai tanpa gosok gigi , aku berdiri menghadap cermin sambil tanya diri sendiri "Macam ni muka nak jadi cikgu ? Lahaiiiii ! Buta ke apa orang yang interview aku waktu itu ? Hahaha" Kalau dah aku sendiri memperlekehkan diri sendiri , apatah lagi orang lain kan ! OMGGGGGGGGGGGGGGG :3




Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Luahan Hati Seorang Bohsia

Today is Friday . I'm free . Eh , bukan aku memang selalu free ke ? wakakaka . Ohkay serius sikit . TV show favourite dah nak start dah ni . fokus fokus fokusssss !
iklan ini ditaja oleh Loreal Paris .  Apa kaitan diri ku ini dengan Loreal Paris ? Tetiba (-_-")
Hye you all ! Selamat pagi ! apa khabar ? Anda , bersama saya pengacara pada hari ini Cik Meeniey Vogue The Best !! (lambai tangan) Anda sedang menyaksikan rancangan No Rumours No Glamours ! Nah , ko ada ? Kita akan kupas sedikit tajuk mengenai perjalanan hidup seorang bohsia bersama tiga orang tetamu jemputan iaitu Profesor Kiah , Datin Joyah dan bekas bohsia Cik Munah !
Main main jugak , gedik gedik jugak tapi aku tak sentuh fasal hidup orang lain . ewahhhh ! Isnin minggu depan , aku akan sitting for JPJ test pukul 2 petang . Harap semuanya berjalan dengan lancar . Sebulan dah aku belajar memandu . Dulu , hidup hidup aku ingat belajar drive sampai 3 bulan . Mana ada orang nak ajar engko sampai 3 bulan ? At least lah…