Skip to main content

2 Short Visit : Kalimantan Barat , Indonesia




Previous entry , imaginasi aku tentang keadaan Sempadan Malaysia - Indonesia sangat melampaui batas keadaan yang sebenar . Macam tak tau yang aku ni buta Geografi (tapi apa kaitan Geografi di sini -_-) My Godness ! Boleh baca SINI (<-- klik link) Ini pasti menimbulkan kontroversi kepada masyarakat sekitar sempadan . Ok , i'm so sorry :) Walhal keadaan sebenar di sempadan seperti ini......


Kompleks Imigresen , Kastam , Kuarantin dan Keselamatan , Lubok Antu .
We still in Malaysia . 

Siap ada laluan arrival dan departure lagi tu . Anjing German atau lebih senang lagik anjing polis yang ganas macam kat TV tu pun ada . Mereka ikat kat satu tempat duduk sekor sekor mengadap arah kiri kanan . Tapi aku tak sempat nak ambik gambar . 


Ko tau perasaan aku lepas sampai kat tempat pemeriksaan Imigresen ni "wahhh , dad macam ini rupa kat sini tau ! Ingat macam ini macam itu . Ngeeee . Takut tadi sebenarnya . Kan kalau kat TV sempadan India - Pakistan takut nak tengok (-_-")" Pengaruh TV menguasai ! Nampak sangat aku sakai . Tapi ada aku kesah ??!! Sapa tak teruja bila ko bayangkan sempadan itu macam @#$%^&* tapi yang sebenarnya macam "e'eh , siap ada ukiran lagi kat bangunan !"

Borang yang perlu di isi .


Actually , sempadan yang betul betul sempadan siap ada gate panjang yang memisahkan Malaysia dengan Indonesia aku tak sempat nak ambik gambar . Weehehehe :P Before masuk Indonesia , kena isi borang seperti gambar di atas . Maklumat kereta dan maklumat penumpang kena isi betui betui kat Imigresen Malaysia . Kalau tak ko , sampai negara sebelah Pak kok ini enggak cukup diisi ? Gituuuu kata Pak Polisi nya ke bapak guwe . Kehkehkeh . Terpaksa ko patah balik ke Malaysia . But no worry , dekat je , dalam 500 m ke gate sempadan :P Then , periksa and cop passport dulu . Ambik masa 45 minit macam tu aah . Dah diluluskan , pegawai Imigresen Malaysia dengan misainya ala ala Mr.Potato sambil merokok , tangan di poket seluar berkata "Ini sahaja nasihat aku . Kalau kamu diganggu , patah balik sahaja ke Malaysia" Dah seram aku mendengarnya . Telan air liuq kejap . Kok serius banget sih bapak ini . Muehehe .

Sebaik sahaja kami melimpasi the real sempadan , terus nampak bendera merah putih berkibar . So , dalam hati aku berkata "Hye , Indonesia ! Salam pertemuan ya" Happy kejap tengok bendera . Yelah dah sampai sebelah . Oversea juga kan . Walaupun tak naik kapal or airplane . Ehem . Tapi pasport tu ada tetap feeling oversea . Ewah ! Haha . Tetiba , ingat pesanan pegawai Imigresen tu tadi aku jadi takut balik . Sangatlah sesuatu pesanan dia (==") Ok , yang ini azab sikit . Hampir 2 jam kami berada di Jabatan Imigresen , Kastam dan JPJ Indonesia . Begitu banyak benda nak isi . Tambahan lagi , borang yang diisi tertinggal kat Imigresen Malaysia . Terpaksa kami patah balik ambik borang tadi (-__________-") Penat ok . Dah lah panas sangat negara mereka tu . Haisshhh .

And pictures below shows how the view of their ICQS look like . Pak Polisi jalan , Pak Kastam , Pak Imigresen mereka boleh bercakap Iban i tell you tau ! Lagi mereka pada semuanya ganteng ganteng cakep cakep lucu lucu tau ngak ? Muehehehe :P





Again , me and my dad kena isi borang di atas . Wajib isi . Satu borang untuk satu kepala . kalau kepala dah 6 , ko kena isi 6 borang . Macam macam benda yang borang tu tanya . Eh , borang boleh bercakap ke ? kehkehkeh . Dah lah bahasa Indonesia . Aku sepatah haram tak faham . Dah macam orang yang tak dihantar pergi sekolah tau tak ? Pitam aku kekeliruan . Memang tak banyak beza lah dengan BM , tapi ada sesetengah perkataan itu like Lucu in Indonesia actually Cute dalam BM . Understood ? Then , dorang akan bagi sekeping kertas . Kira macam roadtag lah berharga RM20 , ko kiralah dalam Rupiah . Dan perlu dilekatkan di cermin hadapan kereta . Naaaa , gituuuu ! Bila ko nak balik ke Malaysia , mereka akan tanggalkan roadtag tu balik . Kt roadtag tu ada maklumat kereta sekali . Macam kat bawoh ni..........

The roadtag . Kereta know as mini bus in Indonesia . See ? Percanggahan maksud -_-"


Lepas diluluskan PPLB , bermulalah perjalanan suka duka kami selama 3 hingga 4 jam menuju destinasi . Kembang kot bontot duduk dalam kereta . Dah lah jalan ya ampun , kenapa kok dibikinin gitu sih ? Muehehehe . Plus , awak tau tak jalan mereka takda sign board . Cerrr ko bayangkan kalau ada 3 simpang , ko nak pilih simpang mana satu ? Lawaklah kalau ko suruh aku guna GPS bagai . Handpon canggih ko boleh baling pergi sungai kalau dah masuk provinsi KB ini ! Hello , we're not talkin' about Jakarta . Jakarta masih boleh nak berinstagraming 48 jam kot .

Hye Indonesia . U were waving to me ! U've give me good-not-good Welcome :)



Till we meet again in the next entry . Stay tuned . To be continued . Bye ! Have a nice Saturday :) May God Bless You .





Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…