Skip to main content

Entri Gedik Menggoda !







Ehem . Entri gedik kita dimulakan dengan gambar sendiri . Aku takda idea kalau takda gambar . Ye , gambar sebagai modal . hihi :P

Rindu gila kita sama awak semuaaaaaaaa :* How are ya doin ? Aku sangat busy you tau . A lot of tasks to be settled down . Fening kefala ahkak , noksssss . Semalam kita kemas kemas rumah . Banyak nye habuk dan sarang lelabah *krikk krikk krikk* Haha . Pengotor betul anak dara sorang ini . Anak bujang yang baca entri ini pasti cecepat pangkah keluar . Cisssss , berani sungguh !

Cuci cuci services

Proses cuci mencuci bilik dilakukan . Dua buah rumah ok aku terpaksa cuci . Can you imagine it ? Fuhhhh , lap kening basah peluh jap . Bedroom aku je dah berpinar mata nak cuci . Aku tak tahan habuk . My nose really sensitive ok . Sesikit bersin , sesikit hidung gatal , sesikit gosok mata and hidung , sesikit mata and hidung merah . Macam mana lah nak kerja berat kalau habuk ringan pun tak tahan . Antibodi lemah kot . Hewhew . Penjelasan i is kedoktoran banget sihhhh :P

Form 5 books . Still young and new .

Semua buku form 6 and form 5 dah sumbat masuk kotak . Dulu , aku letak elok elok kat rak . Nampak macam menyemak je kan , tanpa hati perut cari kotak sumbat banyak banyak . Muehehehe . Kalau aku kemas bilik , 30 minit masa untuk menyapu mengemop menyusun dan mengelap . 2 jam , aku godek benda lama dan tengok balik . teringat semula kenangan lama . Ehem ! Aku jumpa disk cerita Cinta Pertama siap dengan tandatangan si A , bukan nama sebenar ok . Hahaha . lepas tu , aku jumpa kad dengan ucapan hapa hentah . Aku jumpa presents lama . Oiiii , gelak sesorang tauuuuuu :D Maluuuuuuu nyaaaaa nak taip !

Kenapa sekarang aku rasa sangat sibuk ? Macam macam benda tak siap . Biskut tak buat lagi . Shopping pun belum lagi . Nak pergi saloon buat rambut pun takda masa . Sekarang kan aku dah boleh drive , ada je mereka bawa sini bawa sana . Saampai aku sendiri takda masa nak hangout sendiri . fuhhhhhhhh . Ok , sampai sini saja . Ada banyak cerita nak share . Stay tune , i'll be right back after Gawai !!! ^______^

p/s : malam ini aku ada dinner dan akan menerima insentif sempena sambutan PraGawai yang dianjurkan oleh SDNU

Selamat Hari Gawai 

Kepada semua kaum Dayak yang berada di Sarawak . Begitu juga kepada semua anak Dayak anak Iban yang merantau tidak dapat pulang untuk Gawai bersama , jangan bersedih ok . 

Selamat Hari Tadau Keamatan 

Kepada semua kaum yang menyambutnya yang berada di Sabah dan seluruh negara . 

Gayu Guru , Gerai Nyamai . Bulih Penyamai , Bulih Pemandai enggau Bulih Pengerai . Senang Lantang Nguan Menuan . Ohhhhhhhhhhhhhhhhhh Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !! 

SELAMAT HARI GAWAI 2013




Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…