Skip to main content

Tarikh Dan Tawaran Penting




Jarang aku update blog petang begini . Spatutnya , waktu sekarang anak dara duduk dengan penuh adat istiadat di dapur :)

Kadang kadang aku rasa diri ini tak berguna . Tapi dalam rasa diri tak berguna , ada juga orang lain nampak kegunaan aku dalam diri aku . Ewahhhh . Hahahahahaha , tak lawak pun ( <-- dan kenapa orang sekarang sering buat begitu ?) Kalau tak lawak , tak usah nak tulis Hahahahaha bagai . Buang ink labtop , membazir je . BBF dengan sehtan lah tu . Sebelum aku proceed ke perkara yang penting penting itu , apa kata kita meroyan merapu dulu . Lama aku dah tak update blog . Plus , wajah blog iolssss is very the jelik . Hodoh . Tapi tetap jugak nak update (hentak hentak kaki) Jangan pandang pada rupa okehhh ! mihmihmih :P

Aku bosan tahap malaikat yang terbang . Hari hari dengan rutin yang sama . Berat badan dah naik 10kg kot (T_T) Cer gitau or suggest kat aku benda berfaedah yang boleh aku buat ? Aku dah muak tengok muka Sibu . Sibu pun sama muak , bagai nak tendang aku cara Jackie Chan kung fu mabuk . Kereta pun dah tak rela diri dia sering diperkosa secara berjemaah . Eh ? Wakakakaka . Aku , Kereta dan Sibu sangat bosan bila bersama . Ok bye ! Rasa nak buat sesuatu secara online . Sebab aku mempunyai hubungan yang sangat akrab dengan labtop dan internet . Bila kami berkolaborasi , pasti kami meletop . Kebaboom !!

Baiklah Ibuk ibuk bapak bapak semuanya . Tawaran penting yang tak berapa nak penting tapi agak penting , ihiks , daripada NUFFNANG ! Bulan ini aku dapat dua tawaran . Bulan bulan lepas pun ada jugak . Tapi aku tolak dengan cara baik . I'm so sorry , MR NUFFNANG . Aku akan bagitahu sebab kenapa aku tolak tawaran tersebut nanti :')





First , thanks a lot Nuffnang . Sebab dah beri banyak peluang kat aku . But i have my own reasons i don't accept the chances . Aku seorang blogger from Sarawak . Semua events dijalankan di Semenanjung Malaysia . Just imagine , aku yang tak ada pekerjaan and tak ada money sources sendiri nak pergi ke sana untuk two to four days ? Ayah aku bagi aku flying kick on the spot kang , kalau minta tolong daripada dia . Untuk blogbuster campaigns pula aku dapat kedua kali from DiGi . Thanks DiGi , you are always the smarter choice :) Sorry juga . I is tak reti nak buat video bagai . Tapi kalau ada lagi tawaran tawaran lain yang aku rasa aku boleh join , aku akan join . Apa apa events yang dekat ke or yang senang senang ke . Ehem , macam lah aku ni penting sangat ! Sorry and Thanks :)

Forget about what's the events or campaigns offer me with a superb prizes . I'm feeling so sad when remember about the prizes :'(

So , next is tarikh tarikh penting bagi pelajar lepasan STPM 2012 yang telah memohon universiti melalui UPU . Aku share khas untuk lepasan STPM ye . Lepasan lain lain boleh rujuk SINI

1) 06.05.2013 sampai 09.05.2013 : Semakan Panggilan Temu Duga Kemasukan Ke IPTA Program Pengajian Lepasan STPM/Setaraf

2) 10.05.2013 sampai 20.05.2013 : Tarikh Temu Duga Kemasukan Ke IPTA Program Pengajian Lepasan STPM/Setaraf

3)
Minggu ke-2 bulan Julai (maybe dalam 8 sampai 14 Julai 2013) : Hebahan Keputusan Permohonan Ke IPTA bagi Program Pengajian Lepasan STPM, Matrikulasi/Asasi, Diploma/ Setaraf

4)
Minggu ke-2 bulan Julai (maybe dalam 8 sampai 14 Julai 2013) : Aplikasi e-Rayuan dibuka (10 hari) untuk capaian calon gagal sahaja bagi lepasan STPM, Matrikulasi/Asasi, Diploma/ Setaraf

5)
01.09.2013 sampai 02.09.2013 : Pendaftaran Pelajar Baharu Program Pengajian Ijazah Pertama di IPTA bagi Sesi Akademik 2013/2014

6)
Minggu ke-2 bulan September (maybe dalam 9 sampai 15 September) : Hebahan Keputusan Permohonan e-RAYUAN Ke IPTA bagi Program Pengajian Lepasan STPM, Matrikulasi/Asasi, Diploma/Setaraf

Haaa , kalau aku ada silap . Boleh usha usha awek seksi di portal rasmi UPU . Kita harus peka ye tuan tuan dan puan puan . Takut aku . Takut tak ditawarkan di mana mana universiti (-_-") 


The classmates . We're forever awesome 

Oh , rindunya aku dengan classmates aku . Gambar semasa kitorang nak get ready for blood donation . Ok , hujan dah memanggil nak turun dah kot . Gelap je bilik aku , macam rumah berhantu kat fun fair . tetiba je . Have a nice day everyone ! Love you . Bye :)




Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…