Skip to main content

Perhatian Ladies , Berita Penting !




Kali ini , aku tidak menipu (selalu entry aku tajuk lain tapi kisah dalam dia lain) Tolonglahhh percaya . Baca sampai habis , bolehhh ?? Ini memang berita penting untuk wanita wanita seluruh dunia . Ecececeh ! Aku tahu , ada yang gabra bila terpandang tajuk ini . Ehem ! Kalau yang tak gabra itu , takpe lah kot . Cik Ahdek tak kesah . Wuwuwu . Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii , bagi yang tak gabra tadi pasti akan jadi gabra segabranya bila melihat gambar di bawah !!

Tumit kaki pecah or merekah

Korang ada masalah cenggini ? Selalunya , wanita ni siap cakap nak cantik from head to toe . Dari rambut sampai kaki dia jaga elok elok . Kepala bagi syampu , bubuh seguni perapi . Badan mandi dengan susu , sapu losyen sampai habis satu botol . Kaki ada bulu cukur dengan veet , pun sama sapu losyen banyak banyak . Lepas tu , kata "DONE WITH MY HOME SPA" home spa lahhhhhhh sangatttttttt kannn ? Wekkkk :P

Wanita termasuk aku sering lupa ada satu lagi part yang perlu dijaga baik baik , Tumit kaki . Ko cantik dari rambut sampai kaki macam datin in the house tapi tumit kaki ko merekah macam kaki kuli kepada petani . wkwkwk . Takkan kot ko nak tetiap hari sembunyik kan tumit kaki ko guna heels bertutup . Once , you use heels jenis yang terbuka , staff staff office or kawan awak kata "ihiks , hodohnya tumit kaki diaaaa !" Sentap hati mak nok . Korang akan rasa tertekan , stresss dan sewaktu dengannya . Ehh ? Perkara kecil boleh buat stress ?? Jangan main main you tau ! Perempuan sangat terkenal dengan insecure nya . So the best way nak handle tumit kaki ko yang pecah or nak halang dia nak merekah start withhhhhhhhhhhhhhhh.............


Bananana !!!!

Mrs Worldwide , VASELINE !!!! Intensive Care ;) 
Sure semua tahu benda ini bukan ! Ke ada yang tak tahu ? Ohh , ketinggalannya kamuuu :O

Take a look ladies , tumit kaki aku pun bermasalah besar !
Tapi tak se-serius seperti gambar di atas .

Kita perlu jaga tumit kaki sebelum keadaan teruk . Sangat tidak waras if ko nak jaga bila tumit kaki ko bagai tanah merekah akibat gempa bumi (hiperbola sungguh) Macam orang putih cakap tu apa , prevention is better than cure . Ewah , gituuuuuuuuuuuu !! Hahaha (^_^)


How to use Vaseline Intensive Care 100% Petroleum Jelly ?

Testing testing . ihiks 

Korang nak guna ? Senang aje kok . Kepengen makan ama pepes nya lagi susah . wkwkwk :P Guna lah macam korang biasa guna losyen . Tapi jangan pulak apply seluruh pelosok badan . Kang macam hantu mintak tanah pulok . wihihihihihihi ! Sapu sikit sikit kat part part badan yang terasa kering atau tidak selesa like siku dan tumit kaki . Setiap kali lepas abis mandi ko apply kan terus Vaseline ni . Aku tak jamin ko apply harini esok kaki ko lembut . It take your time ok . Pun juga ia bukan untuk menghilangkan kekeringan or kepecahan (rosaklah bahasa melayu kita -_-) tetapi untuk mencegah . Paham ?

See ? Cik ahdek sapu sikit pun dah berminyak . Apatah lagi kalau sapu banyak banyak .

Aku apply  kat bibir also . No lip balm , no lipstick or segala macam lip stuff ok.

Boleh ke apply kat bibir ? Huk aloh cik ahkak , obviously boleh ! Aku pun apply kat bibir kannn as a lip moisturizer . Nak apply kat baby pun boleh jugak . Bibir aiiiiii berkilattt tauuuuu (eiii , gedikss nye . lahaiii !) Like what i said , takyah nak apply banyak jugak . touch sikit sikit . Kang banyak sangat ko apply orang kata ko makan banyak sangat makanan berminyak . Sampai bibir ko pun boleh jadi tempat nak goreng ikan . Muahahahahaaha !!


Gunalah Vaseline Intensive Care ! To soften your rough spots on skin .

Ingredients Vaseline ini ialah petrolatum or petroleum jelly . Same je petrolatum dan petroleum jelly ni . Eh , tak terbako kah oden kalo guno binatong ini ?? Iyo lo , petroleum ni minyok kereto ! Mengarut lahhhhhh sangat , mana ada ?? Ko nak tau apa itu petrolatum or petroleum jelly ini ? Haaaa , click Sini . Berapa lama Vaseline ni boleh tahan kalau aku apply tetiap hari selepas mandi ? Aku udah bilang sama ibuk ibuk . Apply nya cuma sedikit dowang kok . Jadi , dalam masa setahun tu pun belum tentu abis . Melampau . Agak agak aa boleh guna 8 to 9 months . Aku beli awal tahun ini , tapi isi Vaseline ni tak abis abis kot . Belum sampai separuh lagi walaupun aku guna setiap hari dan setiap kali . Jimat bukan ? 

So , apa tunggu lagi ladiesss ? Gunalah bagi sesiapa yang belum guna . Bagi yang pernah guna , cemana ending result dia ? Ok takk ? Haaaaa , bisik bisik lah kepada keluarga , saudara mara or kawan kawan yang mempunyai masalah tumit kaki merekah . Rawatlah dari sekarang . Ladies , let's spread a good ones !! kringggggggggggggggggg !!




Comments

Ima Salsuzaima said…
betul tu Vaseline bagus disapukan kat bahagian2 kulit yang kering.slalu jugak guna ni.share2 dengan my baby. slalu digunakan pada baby yg ada ruam lampin. :)
Jesica Banon said…
agree with u.. btw.. i'm using that too.. :)

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Luahan Hati Seorang Bohsia

Today is Friday . I'm free . Eh , bukan aku memang selalu free ke ? wakakaka . Ohkay serius sikit . TV show favourite dah nak start dah ni . fokus fokus fokusssss !
iklan ini ditaja oleh Loreal Paris .  Apa kaitan diri ku ini dengan Loreal Paris ? Tetiba (-_-")
Hye you all ! Selamat pagi ! apa khabar ? Anda , bersama saya pengacara pada hari ini Cik Meeniey Vogue The Best !! (lambai tangan) Anda sedang menyaksikan rancangan No Rumours No Glamours ! Nah , ko ada ? Kita akan kupas sedikit tajuk mengenai perjalanan hidup seorang bohsia bersama tiga orang tetamu jemputan iaitu Profesor Kiah , Datin Joyah dan bekas bohsia Cik Munah !
Main main jugak , gedik gedik jugak tapi aku tak sentuh fasal hidup orang lain . ewahhhh ! Isnin minggu depan , aku akan sitting for JPJ test pukul 2 petang . Harap semuanya berjalan dengan lancar . Sebulan dah aku belajar memandu . Dulu , hidup hidup aku ingat belajar drive sampai 3 bulan . Mana ada orang nak ajar engko sampai 3 bulan ? At least lah…