Skip to main content

Pou Yang Setia Hujung Nyawa




Pixca from google

Pixca from google

Semalam episod terakhir bagi drama Setia Hujung Nyawa . Dari episod pertama sampai episod terakhir , aku tak pernah tinggal menonton drama ni tau . Duduk seperti patung di depan TV . Bila iklan je baru aku gerak . kang kalau aku tak gerak gerak , mak cakap "budak seekor ni lumpuh ke sebab drama ni je ?!" naya aku ! hahaha . Almost all Malaysians pun pasti menonton cerita ni kan kan kan ? Ya lah tiap kali drama tu start , berderet laju je kawan kawan FB or Twitter post fasal drama nih . Sampai home dan timeline aku pun tunggang langgang . I rimas ok i rimas you allssss ! haha :P 

Malaysians especially remaja like me suka part Zain dan Elsalina . They are such a cute and sweet couple eventhough Zain treat Elsalina ni macam kain lap meja yang buruk ! geram bila tengok ok . Episod akhir , tiba tiba muncul satu lagi watak where is Ekin . Bagi yang pernah baca novel Setia Hujung Nyawa , tak terkejut lah dengan kehadiran Ekin . And me likeeee "Ohhhh , rupa rupanya Zain pernah got Ekin's virgin ! No wonder lah dia dapat isteri yang tiada dara" See , you'll get what u deserved and you'll pay for what you've done ! And one more yes , Tuhan sangat adil :) pengajaran ok pengajaran .

I were expecting for a special ending . Tapi ending drama ni biasa biasa je . Kejahatan Hadi terbongkar , Mummy Zain insaf dan menerima El kembali , Ikram dan adiknya pulang semula ke Yaman dan mereka hidup dengan bahagia . But it's okay . my eyes got teary part Ikram berdoa dan bercakap dengan adiknya sambil nangis nangis . We can saw , how huge his love to El right . If you put yourself in Ikram's shoes (keadaan Ikram i mean) you'll understand it's so hard to forget someone who had made you smile and happy . Yah , admit it's so hurt when you miss someone badly but he/she was not yours . *weeeeeeeee sobs sobss sobss 

Drama Setia Hujung Nyawa ini diadaptasi dari sebuah novel . Aku ni bukanlah kaki novel . Setakat baca sinopsis dekat bahagian belakang novel tu masih boleh lagi lah . Kalau tak pun , aku akan baca the first and the last chapter of the novel je . Chapter lain tak payah nak suruh aku baca . Kang kepala aku akan buat emergency landing kat atas meja or katil . Aku akan ngantuk for sure sebab ayat dia bunga bunga . Aku ni bukan jenis homo sapiens yang boleh menikmati sesuatu bahasa yang 'umpphh' or bombastics orang sebut tu . aku ni jenis yang straight forward . gituuu ! 

I've read an article fasal benda drama or filem yang diadaptasi from novel . It's like menarik minat aku gak nak baca . hihi . malas malas aku , masih ada juga hati dan perut nak baca artikel yang berinfomasi ye but i don't remember bila dan apa kah tajuknye (-_-") Ehem ! Menurut artikel tersebut : Di Malaysia , filem atau drama yang diadaptasi dari novel sangat penting untuk menggalakkan masyarakat membaca . And , di negara negara maju such as Britain (kalau tak silap) filem atau drama yang diadaptasi dari novel sangat penting untuk menarik minat masyarakatnya menonton filem or drama . can you relate it ? 

maksudnya sini , rakyat Malaysia kurang membaca . Kita akan tertarik pada novel atau buku yang ditulis selepas menonton filem or drama yang berkaitan . Berbeza dengan di negara lain yang suka membaca . Filem or drama tak laku sebab tu pengarah dan producers orang puteh ni akan mengadaptasi novels to filem or drama . Rakyat malaysia hanya mampu baca 2 buah buku setahun ehh ? ke aku salah ? Ye lah , dari sekolah rendah sampai sekolah menengah Cikgu asyik cakap benda yang sama "Mengikut statistik , rakyat Malaysia hanya membaca 2 buah buku saja . Jadi murid murid harus bla bla bla" Statistik ini langsung tak berubah , dan aku sedikit pelik (-__-""")

My Pou Pou

These my Pou ! cute tak ? ada sorang kawan kat FB komen "Pou awak telanjang lah !" macam tak tau pulak kan , Pou ni mestilah seksi seperti tuan dia . aku lettew ! wakaka . Harini masuk hari ke tiga dah aku main Pou . Eh , nampak sangat ketinggalan zaman kan ! haha . Pou masih lagik baby tapi size dia besar ok ! pou aku nie obese sebab dia kuat makan dan tidur . Hah , part ni je bukan macam aku kecuali yang seksi tu :P

Semalam aku main Pou Popper sementara menunggu lauk masak . Aku letak earphone pasang lagu Crayon G Dragon kuat kuat . A few minutes lepas tu aku terhidu bau kacang . Jiran sebelah kot yang goreng kacang  sampai hangus kuali. Jiran aku tu suami dia Guru Besar . Tapi dia rajin kemain buat and jual kuwe . Kalau lah suami aku Guru Besar (angan angan , keluar awan putih atas kepala) , aku akan duduk rumah letak kaki atas meja dan goyang kaki sampai cramp .

"Haa , main lagi telefon tu , main lagi ! kalau rumah ni terbakar , aku bakar kau sekali dengan telefon telefon tu" Tiba tiba awan putih yang keluar atas kepala tu pecah dan angan angan terbengkalai . Ee'eh dari tadi aku watlek luu sedangkan bau kacang hangus tu lauk aku ! weyhhh , sumpah penat penat aku masak kot ye nak special draw gitu musnah sebab dijilat api . pfftttt ! Nasib baik nenek aku datang tepat pada masa tu . kalau tak , dah masuk berita TV3 , newspaper Utusan Sarawak dan BersamaMu kot rumah aku kebakaran (T.T) ampun kan lah aku nekkkkkkkkkk !!!!

Leka betul main Pou ni ! Biasalah kan first time memang sakai much . Ini pun tengah main Pou . Sikit sikit jenguk telefon . Atotototo comeyyy angat diew titoww ! Moral of the story , ciptalah perlatan memasak yang canggih . Buat lah kuali or gas stove yang boleh off sendiri apabila lauk sudah masak . Atau tanamlah sayur dan ternak lah binatang magik yang telah diklon itu boleh masak diri ia sendiri . Sangatlah sesuatu kalau sayur dan daging boleh masak diri sendiri (-________-) ok bye !!




Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…