Skip to main content

Mengumpat Diri Sendiri




Ngumpat nak ? Jomlahhhhhh ! Kita ngumpat anak jiran dengan ibunya sekali , sambil minum nescafe dan makan cucur ikan bilis cicah mayonis sikit . Haha . Gila ke aku nak mengumpat pada musim Lent ini . Dosa free je masuk akaun aku . Kita borak borak sikit . Kang aku cerita fasal personal events or aktiviti tahun lepas , korang laji laju laju langgar tiang besi pulok . Ehhh ? Haha . Maaf lah ye , kalau sikit sikit ada "Haha" sekejap sekejap ada "wakaka" . Aku memang suka ketawa , apa ada hal ?

20 Februari yang lepas , aku dengan kawan rapat aku pergi Bank Simpanan Nasional atau nama glamour nye BSN . Kitorang pakat nak rompak atuk nenek , makcik pakcik , ahbang ahkak yang ambil BR1M 2.0 . Haha ! Gurau je lah , jangan report polis tau . Nanti kita share share aahhhh hasil rompakan secara adil dan saksama ! Eeeeee , jahat nye ahkak ni . tamak sungguh ! kihkihkih :P Kitorang pergi BSN sebab nak buat daftar surat kahwin . oh yeah ? Kitorang nak beli Num Pin UPU lah bongok . Kihkihkih :P  

Memula , kitorang nak tunggu result keluar dulu . Tapi bila fikir fikir balik , takpe lah beli Num pin UPU awal sikit . Result ok or tak Ok , tu belakang cerita . Apalah sangat duit RM15.60 tu kan ? ohhh , hamboihhh apalah sangat ye ! (sengih sengih) Kang lambat beli , jadi huru hara pula sebab gerenti banyak makhluk makhluk lepasan SPM & STPM shopping ke BSN nak beli num pin . Jenuh nak berbaris panjang lebar , dah lah tahap kesabaran aku sering mencecah paras negatif dalam zon kritikal dan trauma . So , sediakan payung sebelum salji turun .

Mine : Fish Burger And Hot Nestea . My friend's : Chicken Sandwich Burger And 3 Layer Tea  
My Sweet and Hot Nestea
Lepas beli num pin tu , kitorang dating lah kejap kat SugarBun . Mereka yang ambik BR1M 2.0 berbaris panjang start dari bank sampai SugarBun tau . Baris yang panjang tu dah jadi pendek dah , still juga kitorang makan kat SugarBun . Can you imagine how long we're in there ?? Lebih dari sejam whoaaaaaaaa duduk kat dalam SugarBun ! Pasti korang bayangkan kitorang berdua melahap 4 pinggan nasi ayam , 4 pinggan pasta , 4 biji burger dan 4 gelas air ! Wow , fantastic baby ! Wehh , aku tak lah setamak itu weyy . Agak agak lah der . We're eating nothing , just talking and laughing . 

Eventhough kitorang berdua ni tinggal dalam satu rumah . Ehhhh , tidakkkkkk ! Rumah kitorang memanglah dekat . Bak kata orang , kalau kentut kat rumah aku , korang genggam  , pastu bawa pergi rumah kawan aku , cium kat tangan , insyaorite kentut itu masih lah sefresh tadi  . wakakakaka , nak mintak penampar sungguh ayat ! aku cuma nak kasi description jarak rumah aku dengan dia . Tetiba pulok kan cerita fasal jarak rumah . Actually , rumah dekat mana pun tetap kena buat appoinment dulu kalau nak berjumpa . Lagak macamlah bezzi dengan urusan diplomatik , walhal dua dua hanyalah insan bertuah lepasan STPM . Dan dua dua pun menganggur (tepuk dada)

Ingat dak aku pernah cakap yang aku akan ambil JPJ test , 18 Februari lepas ? Punyalah gembira dalam hati , kalau lulus JPJ test , nak drive kereta beli num pin UPU . Sebelum test bermula , kitorang ada taklimat sikit . Aku orang terakhir dengan tag number 100 . Abang polis traffic tu panggil aku ke depan , bagi aku tag and sign satu borang . Dia gurau cenggini

Abang Polis Traffic A : Haha ! Tania ye nama awak ? Tania Bugo ?
Me : *Senyum*
Abang Polis Traffic B : tag awak number 100 . baguslah tu . Tania Bugo berenang pecah rekod !
Me : *Senyum*

 Tapi , aku fail you allsss ! Mendaki bukit lulus . Parking 3 penjuru lulus . Masuk membelok pun lulus . Haa , aku gagal part drive kat jalan raya . Cer tanya camana aku boleh gagal ?????? Cerita nya giniiiiiiiiiii.........................

Pada suatu petang , kereta sangatlah banyak kerana pekerja pekerja sudah mula meninggalkan office memasing . tambahan lagi , aku merupakan orang yang paling akhir dalam yang terakhir . Di sebuah traffic light yang lampunya masih lagi hijau , aku meneruskan perjalanan aku . tetiba lampu hijau berkelip kelip sebagai tanda hendak bertukar merah . Maksudnya , kita perlu berhenti bukan ? Aku berhenti dengan membrek , tiba tiba pegawai JPJ tersebut yakni seorang perempuan bertanya "kenapa berhenti dikk ?" Heh , kenapa berhenti pulok dia tanya aku ?! kalau aku teruskan perjalanan , aku melanggar lampu isyarat merah bukan ?! Aku menjadi sedikit aneh , aku atau pegawai perempuan tersebut yang tidak mahir undang-undang jalan raya !

Markah lulus untuk test ni 16 dan ke atas per 20 . Aku salah kat traffic light tu je , 19/20 . dia kasih aku fail ! I don't give a fuck ok ! tak kesah cik kiah if nak ulang 100 kali ujian tu . Tapi , ingat guna duit diaa ke nak bayar test ? ingat tak buang masa aku ke ? Kalau aku ujian jpj kali ke dua , then clash dengan tarikh ambik result cemana ??????? Mana satu aku nak buat dulu ???????? Felizzzzzzzzzzzzzzzzz lahhhhhhhh . Itu yang buat aku gabra sangatttttttttt !!!!!! Tolonglahhhhhh chek tolonglahhhhhhhhhhh ! tapi tarikh keputusan STPM 2012 masih lagi jadi misteri nusantara kan ?? No one can predict bila result keluar . Aiyoo yooo , tambi aaaa !

Dear my fellow friends (no matters you read this or not) , please pray for me and all STPM 2012 candidates to get flying colour results . We have try our very hard in Form 6 and real exam too . Everyone know that STPM is among the hardest exam in Asia or South East Asia . May God Bless all our hardwork . and , we will go to Universiti together as we always cry and laugh together since in Lower and Upper 6 . God knows and He will pay our tears with happiness ! He never sleep and always can see our hardwork ! Amin (^_^) Bye !




Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…