Skip to main content

Kisah Berjumpa Perdana Menteri




Morning kring kringggg ! Memandangkan aku tengah menganggur sekarang ini , tidak mempunyai sebarang kerja baik di luar atau di dalam rumah hendak dibuat elok lah kita bercerita . Sebenarnya , kerja di rumah banyak sampai esok pun tak habis habis . i mean masak , menjemur pakaian , mengemas rumah dan bla bla bla . Nak buat semua tu , kena tanya siku dulu sebab siku memainkan peranan . Kalau siku jawab "saya berkulat dan hampir reput" Eh , siku pun boleh bercakap . Pengsan mak jemah (-_-**) So , i just send my regards to that houseworks ! Bye ! (baling bakul pakaian yang dah dicuci)

Sudah jauh aku melencong . Kita patah balik ke topic sebenar . Oh ye semua , aku berhenti part mana tadi ? Rindu pulak nak belajar . Selalunya Cikgu Sejarah yang banyak bercerita sampai topik tak berkaitan pun boleh masuk silibus . Cikgu Sejarah kalau dah bercerita , keliling dunia dia bawa kita berjimba sambil kita yang mendengar pun akan imagine perkara yang dia sebut . Aku yakin Cikgu Sejarah korang pun macam tu juga kan kan kan ? (^_^) ehhh Tetiba ! Aku ni kadang kadang macam mak nenek , kalau bercerita memang tak pernah habis . Aku memang talkative , rasa pening kepala kalau tak bercakap biar pun 1 minit . Hehehehe .

Tahun lepas , tak ingat bulan berapa . Bulan September kot dekat dekat Hari Malaysia , our Prime Minister Dato' Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak membuat lawatan ke Sibu . Actually , Majlis Ramah Tamah Aidilfitri di Perkarangan Masjid An Nur Sibu . Adik aku yang dapat surat jemputan tapi yang pergi seluruh kaum kerabat . Haha First time aku dapat jumpa PM , boleh lahh . Ehhh ? :P

my lil bro . Dia ni lah yang dapat surat jemputan majlis ramah tamah tu . 
Budak ni sekolah kat KEMAS . Semua budak KEMAS sekitar Sibu kot diberi surat jemputan .

aku yang Gemsssss ! semacam je perangai aku masa bergambar ni (-.-) Parents aku tak dapat balik masa ni So , nak tak nak aku terpaksa juga temankan adik aku . Aku kakak mithali tau ! 

Ini salah satu sebab aku nak datang ! tak dijemput pun datang, apatah lagi kalau dijemput. wakaka ! Makan free sapa tak nak ? :P ingat boleh melantak sekawah makanan tapi nan hado . Part paling aku tak suka masa ni PM belum berucap , doa pun belum sesetengah "mereka" sudah mengambil makanan . fine  masih boleh dimaafkan . "mereka" berebut macam orang Afrika tak pernah makan ketika mengambil makanan sampai naik atas meja. aku apa lagi terus chow dari situ cari kedai makan terdekat sebab aku bukan jenis yang penyabar 

kek lapis sarawak . aku hanya sempat makan ni je . tu pun sebab kek ni memang dah dihidangkan atas meja. kalau tak , aku turun majlis tu dengan perut kosong and balik pun dengan perut kosong ! 

Menunggu kedatangan PM . PM sampai pun ada tersasar sikit from masa yang dijangkakan . It's normal bagi orang kenamaan :) This time , ada jugak yang baru je sampai . 

Our Prime Minister . He was giving his speech :) Glad to see you Dato'
walaupun aku tak shake hand dengan Dato' . Ambik gambar dia pun sudah cukup !


One of my wishlist is to meet our PM . It's already come true . Thanks God ! My wishlist ticked . That's all guys . need to go . much love . Bye ! Muaahhhh !




Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Luahan Hati Seorang Bohsia

Today is Friday . I'm free . Eh , bukan aku memang selalu free ke ? wakakaka . Ohkay serius sikit . TV show favourite dah nak start dah ni . fokus fokus fokusssss !
iklan ini ditaja oleh Loreal Paris .  Apa kaitan diri ku ini dengan Loreal Paris ? Tetiba (-_-")
Hye you all ! Selamat pagi ! apa khabar ? Anda , bersama saya pengacara pada hari ini Cik Meeniey Vogue The Best !! (lambai tangan) Anda sedang menyaksikan rancangan No Rumours No Glamours ! Nah , ko ada ? Kita akan kupas sedikit tajuk mengenai perjalanan hidup seorang bohsia bersama tiga orang tetamu jemputan iaitu Profesor Kiah , Datin Joyah dan bekas bohsia Cik Munah !
Main main jugak , gedik gedik jugak tapi aku tak sentuh fasal hidup orang lain . ewahhhh ! Isnin minggu depan , aku akan sitting for JPJ test pukul 2 petang . Harap semuanya berjalan dengan lancar . Sebulan dah aku belajar memandu . Dulu , hidup hidup aku ingat belajar drive sampai 3 bulan . Mana ada orang nak ajar engko sampai 3 bulan ? At least lah…