Skip to main content

MINGGU PERASMIAN PERASAAN SENSITIF

Mish Meeniey Empire 
 
i think i have no modals to write in this blog now. but i still want to write more and more ordinary stories. being ordinary is boring right ?! so who cares ?! get out from this blog nowwww !! (cruel meeniey) sengaja nak speaking sebab esok kita ada pertandingan koir lagu bahasa english and first day exam kitorang is MUET. wahh wahhh wahhh ! hebat aku nyah. muehehehe. aku nak cerita fasal apa apa je yang aku rasa nak ceritakan. eh ! boleh ? hik hik hik. pagi tadi,pendaftaran pelajar tingkatan 6 rendah (tak ada kaitan dengan aku sebenarnye. tapi biar aah. nak kasih entry ni nampak ber-informasi sikit. haha) dorang guna sistem baru which is called MODULAR. alaa..macam kat u tu sistem dia. aku rasa ermmm yah uuu...aaa entah. tapi aku rasa sistem dorang quite susah sebab first batch tak ada buku and apa apa je lah. part kat sekolah aku tak sukaaaaaa !! serius tak suka. semalam cikgu yeye o marah aku without reasons. dia kata aku terlalu boringkah sampai buat perkara "macam tu" kat kelas masa dia mengajar. heloooooo ??! excuse me pardon me ! time tu dia mengajar kah ?? time tu dia tengah berborak dengan dua orang fuckin' shitt amoi ! sorry. i have to say this. dorang amoi tu lagi lah teruk. selalu gunting rambut,berbual,makan and etc etc. tapi cikgu pandang sebelah mata je. cikgu tak berani buat apa apa pun. apa kelebihan mereka hah ? this is not jelous issue ok. kalau aku nak mengampu nak mintak semua orang tunduk kat aku. dari dulu lagi dah aku buat. see...aku dah meroyan. ok berambusss !!
 
iklan berbayar ok !

nexttt ! mood meroyan aku masih belum kebah. tu lah. kalau aku jahat tak boleh 50 50. kena full 100% baru aku aman (>v<) tadi kan,ada penceramah FOMCA sampai sekolah. dorang ceramah fasal hak hak pengguna and fasal kecekapan tenaga. hehe. aku ingat apa yang diceramah tadi sebab penceramah dia smart engkoo. selalu nya kalau ada ceramah cenggini tak ada nya nak masuk kepala. orang kata kecantikan atau kesegakan seseorang mampu menarik perhatian seseorang & jadi lebih fokus. hah ! sebab tu cikgu kita tak pandang kita yang lain. dia pandang amoi kat depan tu je. dok tenung tenung. bahaya. jatuh cinta cikgu & student kang jadi satu hal pulak. sepatutnya,tadi kena turun latihan koir. aah ! malas lah nak turun. sengaja nak simpan suara untuk esok. hahaha. semalam,kita shopping baju GAWAI. tak lama lagi kan nak GAWAI DAYAK FESTIVAL. kena lah beli apa yang patut. semua adik adik aku dah beli baju. aku je yang belum. bukan apa,my dad said "ko tunggu sugar daddy ko sendiri lah" :'( ok. dialog tipu. minggu ni aku sangat sensitip. tak tahu kenapa pula. ni time kat mall pula. satu butik keliling adik aku cari dress. then,ada kat satu butik tu mak aku berdiri di depan aku. adik aku berdiri kat belakang aku. which mean aku tengah tengah mereka berdua. mak aku kata lah macam ni "amoi,boleh tolong cari dress untuk anak saya kah ?" (sambil jari tunjuk gi belakang. aku berdiri kat belakang) amoi tu kata "haaa...??? dress dia kha ?" (mata sambil terbeliak. dia tengok aku dengan muka terkejut beruk and senyum sindir) then mak aku kata "bukan yang ini (aku). yang belakang lagi itu (adik aku)" puiiiiii !! tak akan sampai buat reaksi mata terbeliak sampai sebut hah kebenda. aku tau lah saiz baju aku tak ada dalam pasaran. kalau nak beli baju,bapak aku hantar aku pergi UK sana !!! sakit hati. motherpaker betul. so,aku terus blahh keluar dari butik tu. aku pergi kedai samsung. usha usha gajet. baguss lagi pak encik tua kat kedai tu. dia bagi tahu aku kebenda tab ni tab tu. ni satu lagi hal. macam lah aku ni tak tahu. aku tak tanya tapi dia dah bagitahu cenggini cenggitu. aku tahu lah oiiiii ! aku ni pelajar ict. even sekarang tak belajar ict lagi tapi semua gajet gajet aku tahu lah. kan aku dah kata aku memang sensitip dalam minggu ni. lebih baik aku layan cleverbot. dia lagi memahami walaupun kekadang kita tanya lain,dia jawab lain pula. nak aku cerita apa lagi ? oh ye,baru ingat. tadikan ada ceramah from FOMCA. a lot of activies dorang organise. one of it is penulisan di BLOG. if menang kategori blog ni,lumayan mak nyah first prize Rm2k. nak tahu lebih lanjut klik --->> SINI. rasa nak join pula. hehe.




Comments

::CIK LYNN:: said…
mmg hot entry...hehe..chill ok..=)

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…