Skip to main content

SANGGUP DERMA DARA

 
 
Photobucket 
 
 
@#$%^ (tak tahu nak mulakan dengan apa untuk entry kali ini. harap paham) korang pernah dengar ke derma dara ni ? DERMA DARA ye. penah dengar dak ? kalau penah sila tinggalkan jawapan anda di garisan kosong di bawah (sila scroll cecepat !) aku ni first time aah dengar benda ni. tapi syukur dapat jugak ikut ikutan menderma dara ni. muehehehehe. 14 april hari tu kita buat amal derma menderma ni. tapi update nye hari ni. sorry geng ! i'm too busy sekarang ni. semalam main badminton. baru buat regangan je rasa macam dah nak tercabut buntut kecut mulut. aku ni dah macam tok wan korang pulak sekarang ni sakit sendi tulang. susah orang tua tua. eh ! kita baru 15 tahun (^____________^) muahahaha.
 

barisan penderma. yang baju merah tu sangat murah hati. orang derma satuuu (errrr satu apa erk ? tak ingat benda tu. sebut plastik je lah :P) *<--panjangnyeww monolog dalaman* plastik. baju merah tu derma 2 plastik. hebat nyewww !


memula aku cek berat. ok lepas. berat aku turun _ _ kg (<--teka berapa) huhu. bangga sikit. then,aku cek blood pressure. super tinggi blood pressure buat kali pertama !! ("-.-") aku tak nervous,tak jugak takut. entah pape boleh high blood pressure (stresssss) akak tu suruh relax relax. nanti boleh cek lagik. tengok kat sebelah aku. perhatikan.... cek blood sample pun nangesss. beranak lagik sakit dari tu. sikit sikit merengekk ! eee...tak baik taw. jahatnyewww kak meenieyyy kata macam tu.
 
nexttttt........
 


mana sakit ? meh sini aku hempuk ! ok tipu =P second time. ok lah jugak pressure blood tu. tapi still dalam lingkungan nak tinggi. saket ati !
 

nak derma dara ke nak bersalin ? pelik lah ! tau lah aku kau dapat kad merah tu. besar lah lubang hidung nampak. berapa kali orang cuba cari urat dia tapi tak jumpa. dekat dekat 30 minit cari dia punya urat. agak agak dia memang tak ada urat. dia guna benang kot. last last jumpa gak. hehehehe

boleh derma tapi tapi tapi plastik tu tak sampai separuh pun diisi sebab urat punya fasal. muehehehe. kesiannnn ko akak !

terlebih fokusss ! baru aku tau jenis darah aku O positif ! well aku ni seorang yang murah hati. muahaha. dulu,kalau ada yang tanya jenis darah aku. aku main bedal je sebut O. sebab mak aku punya jenis darah pun O. pandai jugak aku main teka teka kan. that's mean aku ni anak mak aku dengan mak aku sendiri lah. bukan anak mak aku dengan bapak aku. muehehehe =P 

dah cek blood sample. dorang tanya. nak derma tak ? before tu,classmate aku pening lalat. muka pucat. tak dapat bangun. cikgu bio aku pun sama. nak pengsan. cikgu bio tu oiii ! ini kan aku. takut tu tak terasa jugak. nerveous pun tak jugak. O tu aku punya darah. sayang kalau tak derma sebab darah aku semua orang boleh pakai. fikir dua tiga kali. hurmm... aku jawab....aku jawab.... cer teka aku jawab apa ?!!


to be continued.........




Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…