Skip to main content

MAK AII ! TERKEJUT BERUK AKU SEMALAM

 
 
Photobucket 
 
 
ada orang sehhh ?! hihikz. rasa macam lama dah blog ni tak ber-update. kaku pula nak menaip sekarang ni. aku nak update ni tak ada lah banyak sangat cerita nak di beritahu. memang aku rasa tak ada cerita langsung pun ! muehehehehe. macam biasa rutin harian aku memang gelak..gelak setan. muahahaha. sekali lagi gelak. kehkehkeh. eh ! gelak lagi. mampus lah korang ingat aku sewel (*,*) ok,ada cerita sikit. actually,semua orang dah tahu fasal earth quake (<---betul ke aku eja ?) yang berlaku secara tiba tiba di Acheh. eh ! memang lah benda tu berlaku secara tiba tiba ye dak. apa lah sewel punya budak ni. eh budak ke ? amboiihh..kita ni still budak lagi taw. baru 15 tahun (senyum samapi nampak gusi).
 
info @ amaran pertama gempa bumi. sila klik kalau nak lebih jelas.
 
second warning


dah macam wartawan pulak aku ni. gambar atas tu aku captured from tv. masa tu tengah syok syok layan cerita shaun the sheeps. tetibo keluar satu signal tetttt teetttt tetttt. eh ! boleh ? tak tahu macam mana nak describe bunyi dia (=.=") adik aku ingat apa. kitorang sama sama fikir eh tak akan tv nak meletup kot. fikir lagi...info gempa bumi bukkk. besar besoooo dia tulis kat atas amaran gempa bumi. sah sah tak tahu membaca. sapa lah cikgu bm kita tu. nangis terharu dia kalau tengok murid dia cenggini. tak sampai lima minit,2 kali dia keluar kan amaran ni. untuk pengetahuan cik abang cik adik cik akak. family kita ni tak pernah tengok siaran malaysia. kitorang nengok siaran indon. mak aku set parabola di rumah. tak payah bayar kata nya. nama satelit indon PALAPA. hari tu,kitorang belajar sejarah fasal kerajaan majapahit. PALAPA ni satu strategi atau rancangan untuk meluaskan empayar atau pengaruh. PALAPA ni also known as SUMPAH NUSANTARA. Patih Gaja Mada yang berperanan merancang strategi ni. pas tu,aku rasa macam pernah tengok je Palapa after belajar sejarah ari tu. cek cek,nama satelit indon yerrr. eh ! ada kaitan ke dengan apa yang aku nak cerita kan mula mula tadi ? ok dah merapu.


p/s: nama satelit malaysia ialah MEASAT. masih lagi rakyat malaysia rupa nyeww ! i'm proud to be Malaysian (^____________^)V




Comments

salam kenal. hai si comel, i dah follow blog ni.follow i balik ye tq..:D

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…