Skip to main content

HARI YANG SIAL : SUMPAH MENGELETAR MASUK RUMAH KONGSI

 
Photobucket 
 
 [Image]  tadaaa !! i'm back. syabas bete. selamat ber-blogging mish meeniey. hup ! pasti ada yang rasa tenang and bahagia masa aku tak update kan ?! ok,fine. aku akan pergi (nanges meraung raung sambil tarikk rambut adek) tapi tunggulah aku siap mengarang kat sini !!! beberapa hari lepas kawan kita ada invite through facebook celebrate CNY dengan dia. erkkk (>..<") CNY dah lama berlalu,baru sekarang pegi rumah dia ? aku nie kalaw orang tak invite,rasa berat sangat nak pegi walau pun aku dah biasa dengan dia. aku nie kan jenis kawan yang tak tamak. ehh,ye ke ?? muehehehhe. aku banyak kawan chinesse tapi hanya mampu pergi sebuah rumah je. aku kan tak tamak =P lepas pegi rumah dia,kitorang tak terus balik rumah. kitorang melencong cari fasal di pangkalan feri lama. and guest whatttt ???!! kitorang ter-lihat rumah kongsi. weuuwww (kesat peluhh jap) sumpah kitorang cuba masuk. tak caye ?! ok sila tengok bawah.
 
aku cekup kau. kau cekup aku. semua kena cekup. mana satu along ni ?!

ooo i see ! engkooo lah along tu erkk. ok paham paham.

wahsehhh ! hebat hebat. baru tadik aku ter-perasan. asik asik tempek muka engkoo (sila buat muka boring)

 
 cute kan ?! tapi sayangggg,benda tu terlepas dari tangan aku terus jatuh ke simen terus patah. aku cepat cepat sembunyikan. buat buat tengok benda lain. nasib baik tak da orang tahu. fuhhh ! kalaw tak melayang angpow aku. (-.-")

model pingu eerrr dolphin. pingu ke dolphin. alantak lah,dua dua sama spesies.
 

kesiannn. kecewa erkkk ! sebab jualan tak laku. tak pe tak pe. aku boleh tolong promote
 
hup ! tercekik engkooo. sengsara sengsara. takpe. aku suka pix nie.

pemandangan jambatan batang rajang.
 
dulu,tempat nie pengkalan feri. sekarang nie tak guna feri lagi dah. jambatan panjang lebar tu ada buat apa nak guna feri. guna feri banyak kereta,karam kang padan muka engkoo kena kejar dengan bujang senang ! even sekarang pun still jadi tempat tarikan orang ramai pangkalan nie. sebab ada kedai kraft tangan kat situ. tengoklah gambar kitorang tu. boleh jugak feelin feeling melencong time cuti ye dak. pakaian tradisional pun ada di jual. lama gak aku tak jenguk tempat nie. bapa tahun dah semenjak jambatan tu siap,baru sekarang berpeluang pegi makan angin kat situ. mula mula fikir tak da orang langsung. ingat dah terbenkalai dah tempat ni. sekali datang,tengok punya ramailah kereta ramailah orang. dorang datang sini semata mata nak beli pua kumbu,tikar anyam mengkuang (selalunya lah) ok,kita sengaja nak bagitahu yang kita nie tak sihat. hingus meleleh leleh nie. ok berambuss !
 
 
 

 

Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…