Skip to main content

JALAN JALAN CARI KENYANG @ SIBU




HYE YOU ALL



fuhh ! nebes nie nak menaip. lama sangettt belog ini tak ber-update.
hampir hampir berpuaka belog nie jadi nya. all in all,aku memang lama dah tak online.
facebook tak buka,e-mail pun tak penah diperiksa. Alamatnya,banyak tawaran
dari nuffnang aku abaikan. maap lah ye. tak sengaja. kecewa sungguh aku ! ish Y__________Y.
ok ok tanak sebut lagi fasal benda tu semua. yang penting kita enjoyyyy cuti nie puas puas.
#ingat keja rumah kau melambak bertingkat tingkat !

korang nak layan mana satu dulu ?? gambar ke ? or benda benda mencarut yang aku taip ?


my sweet parents

time nie kitorang dinner kat... eerrr...kat mana ek ?
tak sure plak. tapi yang pastinya,kitorang makan steamboat & seafood -__-"

meng-order makanan :D


bocah kecil. tentiba aje jadi seorang yang pemalu ! miss my adek.

dua orang budak yang selalu kena penampo ! muahahaha. nie lah
2 orang adek yang selalu gado gado dengan aku. tade dorang bosan gak.
miss both of you. :'/


eh eh ehhh,budak mano yang sesat nie ??


time kitorang tengah makan,bocah kecil pegi wash room. biasa aah budak-budak tu. lepas isi perut,kojap je nak buang balik. dengan muka selamba
babun dia balik & duduk semula kat meja terus minum air.
dia punya air tu TEA dalam tin. pastu ada ke patut dia cakap yang bukan bukan time kitorang tengah menyuap.

Bocah kecil : mak,tengok warna air nie.
mak : kenape ? apa hal ?
bocah kecil : macam warna air kencing ! nie air kencing orang kat sini ke ?
mak : tak henti henti cakap. sapa nak bagi kau minum air kencing !
*sambil membesarkan mata*
bocah kecil : eyh,tada lah. tipu jak.

nak termuntah dengar budak tu bercakap. dari rumah,masuk ke kereta,dalam perjalanan,sampai ke restauran...tak benti benti dia cakap. tape lah kalau benda tu benda yang elok elok. nie tak,macam macam benda yang dicarutnya.
gerammmm (>.<) makin lama makin besar suara bocah tu kat dalam
restoran. tu lah mak aku kata macam nie "bb tu nak mengalahkan apek apek yang bercakap kat meja makan sebelah tu.jangan duduk kat meja nie. pegi duduk mengadap kawan kau sana kalau cakap lagi" bahaha rasain lo.

LAYAN GAMBAR MAKANAN BOLEH ?
ada sesetengah gambar makanan tu aku tak upload sebab NON-HALAL.
harap dipahamkan. terima kasih.




kenkonon dalam mood ber-diet. ambek lauk sikit. :)


tapi tetap gak abis licin. kalau pinggan tu bole dimakan.
dengan pinggan & meja tu sekali aku telan ! haha..over betul.

lepas makan,kitorang pi serang wisma sanyan. adek pompuan aku
nak beli vest. sebab dorang ada buat show (belegak macam artis) akhir tahun.
so,dorang punya konsep ala ala k-pop. *jap,tunggu aku muntah jap (><)
kalau dia ada beli sesuatu,aku pun nak beli jugak. ahahaha. cehhh...dah besar tinggi pun tanak kalah. aku ambek kesempatan nie beliiiiiiiii......


MY SWEET NICKHUN

yeaha ! finally,aku berjaya gak rembat satu camera.
hihik. nikon coolpix s2500. ujung ujung tahun nie senang sikit nak
pegi shopping gadgets sebab ada diskaun. aku suka guna cam nie walaupun
aku punya nie tak mahal macam korang punya. ringan jer,bole simpan dalam poket. bagi aku,nie dah cukup bagus. bukannya aku nie profesional photografer nak guna cam yang sarat punya function. nickhun nie dapat zoom 4x. dia punya mp ialah 12. yelah,tengah nebes nebes nak tangkap gambar diri sendiri kenkonon naik feel jadik model...cehh,tipu kalaw tangan tak mengeletar macam orang kena sakit parkinson tu. hah,ada solution..nickhun nie punya function vibration reduction.



p/s : belog aku dah berubah wajah. cantekk takk ?? haha.
ok,that's all. tataaa... nanti hapdet lagi.

Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Luahan Hati Seorang Bohsia

Today is Friday . I'm free . Eh , bukan aku memang selalu free ke ? wakakaka . Ohkay serius sikit . TV show favourite dah nak start dah ni . fokus fokus fokusssss !
iklan ini ditaja oleh Loreal Paris .  Apa kaitan diri ku ini dengan Loreal Paris ? Tetiba (-_-")
Hye you all ! Selamat pagi ! apa khabar ? Anda , bersama saya pengacara pada hari ini Cik Meeniey Vogue The Best !! (lambai tangan) Anda sedang menyaksikan rancangan No Rumours No Glamours ! Nah , ko ada ? Kita akan kupas sedikit tajuk mengenai perjalanan hidup seorang bohsia bersama tiga orang tetamu jemputan iaitu Profesor Kiah , Datin Joyah dan bekas bohsia Cik Munah !
Main main jugak , gedik gedik jugak tapi aku tak sentuh fasal hidup orang lain . ewahhhh ! Isnin minggu depan , aku akan sitting for JPJ test pukul 2 petang . Harap semuanya berjalan dengan lancar . Sebulan dah aku belajar memandu . Dulu , hidup hidup aku ingat belajar drive sampai 3 bulan . Mana ada orang nak ajar engko sampai 3 bulan ? At least lah…