Skip to main content

AZAM @ WISHLIST TAHUN BARU 2012




HYE YOU ALL



aiikkk ! bulan november belum abis,bulan december belum masuk lagi. dah aku buat wishlist untuk tahun 2012. haha. aku dah tak sabar bebeno nih. semangat aku bertingkat tingkat kalaw ceta fasal wishlist nih. apa tak nye,nak tu lah nak ini lah. buat list panjang meleret leret macam karangan bm golongan phd. tapi bila dah masuk tahun tu,semua tak menjadi !! even perkara yang senang aku jadikan azam pun tak menjadi. gilaaa sangettt. salah sape ? salah diri sendiri jugak. aku nie senang betul naek malas. tahun nie,aku tada nye nak minta banyak. just a few thing jer (^________^)V cerrr bako cerr bako terus. tercekik kepala ikan bapakk aku nengok nyer. ayat ayat power tuh macam orang dah bertaubat dah sedar. haremm betul. tapi betul lah aku tada mintak yang mewah mewah untuk tahun depan. seriusly. korang bagik lah moral supot kat aku sikit erkk. haha. sengsara betul. tapi tak salahkan kalaw aku cuba mintak yang... errr... yang bagus bagus. takkk ! maksud aku kat sini perkara yang baik baik. weuww ! ;')



★ nak jadi sorang budak @ pelajar yang rajin

fuhh ! muntah darah korang sekian sekian baca azam aku kat atas tu. sure korang ngate aku dah mabuk susu. jap,aku tampo diri sendirik 360 dajah. eyh,betul lahh...korang tada silap. yerr,aku nak berubah menjadi seorang pelajar yang rajin. dulu zaman zaman mesir purba,aku nie tergolong dalam golongan kelas terbawah piramid or struktur masyarakat. dat's mean..aku golongan miskin. miskin kerajinan. harap dipahamkan. pengakuan ikhlas. langsung tada penah pegang buku kat rumah. kerja aku if kat rumah -tido24jam-bangun-mandi-dengarlagu-online- sadiss betul kalaw dipikirkan balek. pegang buku kat sekolah jer. pastu,kalaw tada cegu kat kelas -mengumpat-bergosip-makan-ketawa-bercakapsuarabesar- betul betul macam mak datin. kalaw bole aku tada nak macam tu tahun depan. stpm woii... da last one. tada lagi after this.


★ nak dapat keputusan stpm yang cemerlang

as a student,azam nie memang must ada ! walaupun ko student top ke student berklass ke student yang low ke,wajib ada set macam nie. if tada dapat pointer 4,at least dah cuba sedaya upaya. kalaw dapat 4 pointer tu,kompem aku pengsan 10 kaki bawah tanah kat bilik pengetua. cerr over cerrr over ! aku masih ingat lagi time aku interview SPA hari tu.

interviewer : kalaw awak dapat tawaran SPA nie,awak akan turun ke ?
aku : tuan,sebenarnye dulu saya ada apply SPA nak jadi nurse tapi tak dapat. selepas tu saya berjanji dengan diri saya sendiri,saya nak jadi seorang lawyer.
interviewer : awak tau tak. kawan kawan awak kat luar sana lebih daripada dua kali pegi interview ni tapi tak berjaya. hari nie mereka tetap datang semula. awak kena ingat,awak tak bole berputus asa. untuk menjadi seorang lawyer,lebih besar lagi cabaran yang akan awak lalui. selepas graduate nanti pun,tak semestinya awak akan terus jadi lawyer. mungkin awak akan jadi pembantu lawyer jadi jurutaip dahulu. nak jadi seorang lawyer dengan gaji berpuluh ribu tak senang cik tania. awak kena ingat.
*aku diam jer...mata dah mula berair. sikit lagi nak menangis*
interviewer : awak tau kenape saya buat provokasi nie ?
aku : maaf tuan,saya tak tau.
interviewer : sebab saya tengok sijil awak...awak ada kebolehan khas untuk berpidato & berbahas.
aku : ya tuan.
interviewer : baiklah cik tania. awak boleh keluar. semoga berjaya & jangan mudah putus asa ya.

aku dah reject dua tawaran. dorang bagi aku chance untuk kejar cita cita aku. and sekarang nie,senua tu ada dalam tangan aku sendiri. (Y___________Y)" moral of da story is jangan mudah putus asa. kejar lah sementara you allssss maseh dapat mengejar.


★ nak ambek driving lesen

coiitt ! kata tadi tada nak mintakk lebih. sebenarnya,aku memang dalam proses ambek lesen. sebelum kuar result spm lagi. tapi banyak nye problemo. one of it ialah gara gara tarikh masuk form 6 tuh awal sangett kalaw compare dengan tahun tahun yang sebelumnya. sengsara sangeettt. cuti tahun nie nak sambung lagi kata mak aku. tapi aku yang tada maw ! bukan nye apa. benbanyak betol kerja rumah cegu bagi. note & esei sej,perniagaan lagik ! nak online-update belog- cerrr tada kena mengena berkaitan dengan talian perkhidmatan lansungg. tape tape,after stpm aku akan ambek lesen balik. kang boring tade kerja nak dibuat lagi pun senang sikit aku nak melencong & pegi kerja....kottt. =)


★ nak beli phone baru

eee...geram betul ! sengsara nak menahan nafsu. mata tak bole tutup kalaw bab bab ginie. bukan ape tahun nie genap 4 tahun usia phone aku tu. tada nye aku tak maw guna phone lama. aku masih sayang phone aku tu. aku lagi lah tanak beli yang baru. puuuuiiii membazir jer. haha. :') masalah nye sekarang nie,dunia dah semakin canggih yer. service,function or application sekarang nie tada dapat masuk fon aku sebab tak available kat fon. kejadahnye gitu ! bencinta betul. phone korang canggih canggih ye dak ? dapat skype,dapat blogging,dapat send mms or photo direct pegi facebook. sumpah semprit aku punya tada dapat. maluw sengsara aku time nak masuk youtube. tentiba,hitam jer skrin phone aku. aku ingat dah masuk toyol dah. pastu cari video lain nak bukak. still same gak. then kuar satu mesej your request was not supported. a service was not available for your phone ! kalaw ye pun jangan nak senang bapakk kau jak antar mesej gitu. tak senonoh waa. (>,<) aku dah set nak rembat HTC CHACHA & BLACKBERRY TOUCH. tapi aku akan guan duit sendirik next year. tu lah fasal aku nak keja after stpm. weuwww.


pix nie dicapture menggunakan my SWEET NICKHUN. cerrr tada kaitan lansung ! buat korang menyampah ye dak ? bahahaha. i'm so sorry doe. eheheh. peace yo !



DOAKAN UNTUK SAYA YA. SEMOGA AZAM SAYA MENJADI & TERMAKBUL.
(*_____________________*)


*korang share lah azam korang.aku akan doa gak untuk korang*






Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…