Skip to main content

MELENCONG CARI GADUH DI SEN-Q




HYE YOU ALL



sebenar nya dah lama aku nak share benda ni tapi tu lah parents warning kita jangan bantai apa apa duluw.
parents kita cakap orang lain punya lagi banyak,lagi cantek ! jangan nak mengada ngada,show off sini...show off sana. hati orang lain nak kena jaga. nak belagak guna duit mak bapak,tak terror dow. apa kha ? disebabkan aku ni anak yang baik ikut cakap mak bapa,so aku tak buat entry pasal benda nie.
#anda dibenarkan muntah..isi bakul angkut sendiri 
tapi sekarang lebih sebulan dah berlalu,tada salah kan kalaw aku pot pet pot pet pasal benda ni.
lagi pun,zaman dara sunti remaja nie...payah sangat aah nak jaga aty orang lain. tak syok dow !!
ini bulan 8 punya ceta...dah tak segar punya susu. sefamily pegi melencong kat sen-q...
aku,adek aku,mak aku & bapa aku. ^____^ kami bertiga (mak aku,adek aku & aku) nak mendara.
bapa aku pula kesiannn membujang sensorang...hahaha. sebab 2 orang adek lelaki aku still kecek kecek. jadi dorang berdua under age,dilarang pergi melencong. kahkahkah =P

entry dimulakan dengan


sory dow...tak hade gambo sen-q. gambo delta mall pun jadik lah.
sen-q nah ada dalam mall nie... kehkehkeh

adek aku ni retiss gred A++ so,gambo dia perlu dicapture
dari back site. harap maklum

ibu mithali 2012 ~ mengambil kesempatan dalam kesusahan

and,korang maseh ingat lagi tak yang aku penah ceta lappy aku rosak habes ??
#ke kat facebook aku ceta kan...lantakkk aah
alaaa buat buat tak ingat pulak. lappy aku yang niee tu...yang gitu gitu tu

dalam kenangan :'(

kenangan terindah ♥

parents aku bawak lappy yang rosak tu pegi sen-q. sampai jer kat sana abang abang kat sen-q pun tanya
abang sen-q : ada apa apa yang boleh saya bantu ?
aku : nie..labtop rosak.
abang sen-q : mana awk punya labtop ? saya nak tengok
aku bagi aah lappy aku kat dia. dia on and terus cakap cam ni
abang sen-q : mana awak punya skrin ? kenapa itam ? kenapa tada keluar pape ?
aku : tu lah penyakit labtop aku... mula mula duluw skrin dia macam tv yang tak cukup signal.
abang sen-q : oh..macam tu ye. mungkin panel yang rosak.
my parents : berapa harga kalaw buat semula ?
abang sen-q : up to rm600 & depend lah macam mana
my parents : ok,tape lah... bincang dulu ngan anak nie.

bincang punya bincang. finally bapa aku kalah jugak. kahkahkah !
terpaksa ayahanda beta menuruti kemahuan tuan putehi nya ini...
pada tanggal 6 ogos 2011...aku dapatlah benda alah ini. uihh...gebu likeee it !!

DELL INSPIRON

ok,semua benda sekarang nie dah advance. aku paling suka kat characteristic dia yang satu nie.
#take a look


laptop ni guna proses authentications. terdapat biometric device which is facial recognition yang dibina
khas dalam laptop nie. hah korang tak paham ?? ni bahasa ict... #bangga cegu ict aku ! see cegu...aku masih ingat lagi. ok,senang ceta...first kita on lappy op cos kita akan insert pasword duluw kan ?
tu bagi yang ada set pasword lah. sure selamat 100% ke lappy kita tu ?? impossible kan ?
kalaw aku,aku akan set pasword yang senang untuk di ingat sebab nantinya kalaw lupa
memang nanges muka tempe pun lappy takan dapat buka. pasword lapy lama aku duluw ialah 123456. >__< yang senang tu pun aku lupa gak kenkadang. so jadilah aku bodoh bahlul...siap set kan
reminder or pembayang untuk pasword tu setiap kali lappy on. hah,dah taw dah adek aku pasword tu.
lansung tak selamat kan kan kan ? berbeza dengan inspiron ni...kita kena letak muka cun cun kat camera dia
then apabila dia dapat read & recognize kita punya bentuk muka,baru kita dapat insert pasword.
pasword memang aah dorang bole tiru tapi bentuk muka kita sama ke ??
#fuhh,bebelit belit beta mengeluarkan fakta...kesat peluh jap -__-"

menarik kan ? lawa lappy sekarang...canggeh canggeh ! baru zaman kita... kalaw zaman anak kita
nanti macam mana ?? begitulah kisah si jakun. lappy lawa harga dia pun lawa. harga asal lappy
dell inspiron ni RM2684. parents aku ambek package 5 years warranty. so final total dia ialah
RM3179. kesian aku tengok parents aku T______T kalaw aku dah besar nanti #eyh salah !
ingat kecek lagi ke. i mean kalaw aku dah kerja nanti dapat ke aku bayar semua tu ? thanks gak
kat grandfa & grandma...dorang pun ada tolong sikit. T_____T #masuk babak sedih nie


muka ayah aku strez =,='


budak baru belajar bergambo buat peace



p/s : malas aah aku nak promo promo sal sen-q nie. kalaw dapat barang percuma tak hape lah.
bagi sesape tak taw apa tu sen-q,google je lah senang. tak menyusahkan orang lain... =P


Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…