Skip to main content

BERAT MATA MEMANDANG,BERAT LAGI BAHU MEMIKUL






HYE YOU ALL





Lama sengsara aku tidak meng-update belog tercinta ini kan.
Almaklum lah...bila dah bergelar tuan putehi,ada urusan di luar negara
sambil itu,bercuti-citu merehatkan minda yang high...kuikuikui
*baik,tarik nafas melebar lebar....hembuskan ! fresh
yeah...i'm back bebeh !!! >__^

makin hari makin panas jeh aku rasa dunia pinjam nie...
kemaraw,kering kontang kolam ikan cik peah
kita dok gempak gempur takut gempa bumi,tsunami
takut jugak ni kalau kemaraw melebar...berbagai bencana boleh terjadi
hah,baru baru ni...kat daerah kejiranan haku berlaku kebakaran
orang kata lah,mungkin disebabkan oleh litar pintas.Pekan Machan rentung ! 
aku sekali dalam sejarah pernah mencecahkan kaki ke sana itu pun masa kecik dulu.















Yesus,tuhanku....
di dalam kemelut hati ini,aku tidak ingin menuntut hidup mulus tanpa gelombang
memanggul salib itulah tugasku sebagai pengikutmu,bukannya lari menghindar
Namun Tuhan saat aku tak mengerti jalanmu,tunjukkanlah jalanku ke arah rencanamu
Waktu kebinggungan & kekhuatiran melanda diriku,jangan lepaskan tanganku
mampukanlah aku berdiri tegap melawan gelombang perasaanku yang tak menentu
bantulah aku untuk bersabar,penuh kasih &kerendahan hati.
Jangan biarkan aku hanyut melawanmu,menyerah dalam arus percubaan
biarlah dakapan kasihmu menguatkan aku untuk berjuang
menyedarkan aku bahwa aku tak sendirian,tetapi Engkau tak pernah lena
dan tetap memangku,mendakapku dalam segala suasana,lebih lebih lagi,
dalam suasana yang gelap gelita & membosankan ini.
Tuhan biarlah aku semakin murni dalam genggaman tanganmu.amen.





p/s : informasi lebih lanjut,sila klik SINI.
Berita ini ditaja oleh SESAPA SAJE YANG PRIHATIN :)

Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…