Skip to main content

THE BEST CHANCES IM MY LIFE

     










HYE YOU ALL


aku tak thu nak mula dri mna..
cita nyer pnjang !
susah nak di pndekkn..
ok..
straight 2 da point..
it's all about

MY
AMBITION
+
FUTURE

dulu-dulu kala
aku kabur tntang cita2
tak tau nak jadi apa !
bla dha msuk form 4...
bru ade set target
nak jadi itu & ini.



TAPI
ape yang brlaku ialah
tak sperti yg di ingnkn..
dsbbkn oleh bbrapa senario.


SENARIO 1

TAHUN : 2009 (F.4)
ALIRAN: SCIENCE
HALANGAN : DITENTANG ABISAN OLEH FAMLY
ALASAN : SCIENCE SUSAH..AWK AKN FAILED !
PILIHAN : a) MSUK SCIENCE WITHOUT A.MATH
b) MSUK SCIENCE WIF A.MATH

p/s : nak msuk science,x ambk a.math
kalo nak ambk..baek msuk sastera.


SENARIO 2

TAHUN : 2011 (L.6)
ALIRAN : SCIENCE (BIOLOGY)
HALANGAN : A.MATH
ALASAN : MCM MNA LHA NAK BLJR X BASIC !
PILHAN : a) STAY KAT SMKRD
b) BALIK SMKD MSUK SASTERA..

p/s : msh kliru..ptut kluar ke tak ??????



KESIMPULAN

AKU PILIH JALAN YANG
PALING AKN AKU INGAT SEUMUR HDUP !
AKU TAK AMBK A.MATH..
SBB AKU FIKIR..DRPADA XMSUK,
LAGI LHA SUSAH !
AKU DHA ISI TRANSFER FORM..
BLIK PEGI DURIN..
RESULT AKN KUAR DLM BULN 6.



betapa baiknye TUHAN JESUS...
DIA bagi aku 2 kesempatan yang
PALING LUAS..
BUKTI NYA..
pamily aku menentang xsuruh masuk science
sanggup bapak aku g sklh jmpa dgn ckgu mntk aku
dtukar ke sastera..
tp ckgu kta..TAK DAPAT,sbb sklh xckup pljr science !
aku trus bjuang kt dlm klas 2..aku suka !

lpas 2..
pom 6,aku TETAP dlm alrn science..
hampir2 pamly nak hlg
tapi
aku wat muke
seposen !
apa yang blaku...aku dha mtk
out dr SMKRD..
aku x ambk a.math in f.4 & 5..
aku mcm oag bdoh kt kls bla lesson a.math F.6.


2 pluang terbaek tlah aku sia2kan..
pluang y hnya dtg skali dlm seumur hdup !
aku dha slh jalan..
aku sngt mysal..
kalo lha aku degil dulu..
brkeras nak ambk a.math..
tentu nasib aku xmcm nie


aku sempat nanges bla isi form trnsfer 2..
aku tpksa !
dha x plhn laen..
kalo aku stay kt RD..pasti a.math ku fail.

sejujur2nya....
first tyme msuk f.4
aku dha target nak jd doktor
tapi drahsiakn
sbb malu..
masakkn x ada a.math bole jadi doktor
pas nie..
mcm mna aku nak survive kat art site ???
aku tak mnt...



p/s : THE ROAD NOT TAKEN..









 



Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…