Skip to main content

H.E.L.L.O :)

HYE YOU ALL..

apa khabar ? sihat ke ? Kite oag baru taw.. Bru aje buka blog ! tengh NERVOUS nak mnulis nie..

papepun..hapy sgt2 sbab finally ade blog sndri.. Xyah g dok bce blog oag laen aje.. HAHAHA :D

Sya nie suka crik kwn2 bru..tp jgn rsau,kwn2 lma sya akn tetp smpn & jga :)

cita pnye cita..lupak plak nak mprknlkn dri. Ok..nme sye TANIA ELIAS IDRIS..

anyway..

korang nak tngok sesuatu tak ? meh,kat bwh nie..



                                                    Haa..ne laa cik punya blog. GEBU tak ?


Nak knl lbh lnjut ? Crik jerr kt Facebook.. & yg tbru boleh jugak crik kt blog ! HIHIHI.. cnggih jugak aku skrg yer.

Sebnrnye,lmk jugak dha nk buka blog tp mcm2 hlgn. Nie pun hmpr2 x jadik..brpa kli tukr tmplate.

Bla dha mnaip nie..mcm2 bnda nak dtaip ! Trus trg je..blog ni akn jrg dpt di update sbb sye skolh. Plus,dok kt asrma :'( xdpt nak bwk lappy skli. Sedih betol....Klau bole,mlm nie xtido..Nak update & post bnyk2.

Blik kpda tjuk utama..korang bole view profile kalo BETUL-BETUL nak knl. hurmm..Yg laen2 rse nya tak ade lg (sbnrnye bnyk lg bnda nak cita) tp x baek & x mnis jugak kalo oag bru bnyk mlut n ckp xhenti2.

Ok..stkt nie aje lha. PUPYE.. :D





p/s : blog ni blum lg sesmpurna blog korang tapi sye berkeras jugak nak post sesuatu..

Comments

Popular posts from this blog

Pakaian Tradisional Lelaki Iban Sarawak

Something to be shared. Sebab aku rasa maklumat mengenai kaum Iban di Sarawak, kalau kita Google melambak yang mengarut dari yang tepatnya. Sebagai orang Iban, why not aku kongsi perkara ini. Untuk membantu diri sendiri dan juga orang lain. Aku pun tengah belajar bahasa Iban. Cetek lagi ilmu aku dalam bahasa ibunda sendiri. Btw, aku ambil Bahasa Iban sebagai minor di UPSI. Sebenarnya maklumat tersebut merupakan assigment aku. Kalau ada yang salah sila perbetulkan. Kalau-kalau la ada pihak yang arif bahasa Iban lalu di blog ini . Aku masih lagi belajar, Banyak benda yang aku tak tahu.

Photo taken from Google and Other Blogs :)

Lanjang Ngepan tradisional laki ke dikena ba pala dikumbai kitai lanjang. Bisi sebengkah perengka ba lanjang ke dikumbai ketapu. Ketapu nya digaga ari wi. Wi nya dianyam lalu chura iya nitihka peneka diri empu. Udah wi tembu dianyam sereta dicat, iya digelar kitai ketapu. Bisi mega ketapu dianyam sereta dicat nitihka chura burung kenyalang. Udah ketapu tembu diany…

Semalaman di Perkampungan Orang Asli

Tengah takda benda nak buat, hati aku terpanggil untuk update blog. Cewahhh! Penangan belek folder gambar lama la tu. Pengalaman bermalam di Perkampungan Orang Asli agak menarik bagi aku. Aku suka program yang berbentuk bring me out to other places. Aku jenis yang tidak boleh duduk di tempat yang sama dalam jangka panjang sebab aku cepat muak, stres, sakit kepala. Aku suka tempat yang boleh refresh emosi dan jiwa. Gitu!
Ok, let make it short. Program anjuran Persatuan Bahasa Iban UPSI di Perkampungan Orang Asli Pecah Batu ini berbentuk khidmat masyarakat. Program ini santai dan simple je. Pertama, mendekati penduduk orang Asli. Kedua, pertukaran cara hidup @ budaya. Kami kaum Iban memperkenalkan budaya kami dan begitu juga dengan mereka! Agak seronok sebenarnya kalau susunan program itu betul dan padat.
Program: Program Khidmat Masyarakat di Perkampungan Orang Asli Tempat: Kampung Pecah Batu, Perak Tarikh: 13 Mac - 15 Mac 2015

Program ini bermula 13/3/2015. Tapi beberapa orang antara…

Checklist Barang Penting & Keperluan

Untuk Continue Study !




Hye ! Morning Saturday :)
Bulan August is really tough for me . Banyak kemains benda nak settle . Huru hara kejap kepala hotak aku . Tapi takpa , sekali dalam setahun . kahkahkah . So , here i just wanna make a checklist for my own . Untuk kegunaan diri sendiri je . Aku jenis yang takmo serabut . Kena senaraikan bebetul apa yang penting dan perlu dibuat , dibeli , diuruskan , (dan banyak di lah senang cerita) dahulu . Malas nak menulis di atas kertas . Membazir aje . Kalau taip taip aje , tak perlu nak menebang pokok bagai . Alam sekitar tak musnah . Cuaca pun tak panas sangat . Terbakar kulit ahkak M ko tau . Tetiba pulak aku emo tahap stress .
Barang Penting  (kena settle dulu)

Print out semua borang 
Buat salinan & sahkan semua borang 
Bayar Yuran 
Permohonan PTPTN (dalam proses) 
Medical Check Up 
Upload Gambar Kad Matriks (UPSI) 
Flight Tickets 

Barang Keperluan :

*Pakaian

Baju kurung (9 helai . Mintak mintak cukup)
Baju & seluar sukan
Baju &…